USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Начальницю Житомирської митниці, яка попалась на хабарі, арештували

Керівниця разом із підлеглими "обкладали даниною" місцевих бізнесменів
Житомирська митниця корупція_1
Джерело: СБУ

Суд обрав запобіжні заходи начальниці Житомирської митниці, керівнику відділу та митному брокеру, викритим в організації корупційної схеми одержання неправомірної вигоди за безперешкодне оформлення товарів, які завозяться на митну територію України. Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

За рішенням суду очільниці Житомирської митниці обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 805 тис. гривень, керівнику відділу – у вигляді тримання під вартою із заставою 805 тис. гривень, митному брокеру – у вигляді тримання під вартою із заставою 671 тис. гривень.

Зазначається, що вказані особи організували корупційний механізм митного оформлення імпортних товарів, пропонуючи надання незаконних послуг з приховування товару від митного контролю, підміни номенклатури тощо.

Ціни на такі послуги коливались від 200 грн до 400 доларів за одну декларацію в залежності від виду послуги, номенклатури товару та країни походження товарів. Правоохоронці задокументували декілька епізодів передачі підозрюваним грошових коштів за надані "послуги" з митного оформлення.

Затримали фігурантів на гарячому під час отримання чергового траншу неправомірної вигоди у сумі 2 тис. доларів та 50 тис. гривень.

Передісторія

31 березня Служба безпеки України затримала начальницю Житомирської митниці Ольгу Ільїнську та її підлеглих за організацію масштабної корупційної схеми. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Цікаво, що Ільїнська була призначена на свою посаду на початку червня 2021 року. Тобто вона спромоглася створити масштабну корупційну схему менш ніж за два роки своєї роботи головою Житомирської митниці.

Слідство встановило, що Ільїнська разом з начальником одного з відділів митниці, а також місцевого брокера систематично "обкладала даниною" місцевих бізнесменів, які займалися імпортом товарів в Україну.

В обмін за хабарі посадовці обіцяли не створювати штучних перешкод при митному оформленні вантажів. У разі відмови – погрожували додатковими перевірками, затягуванням часу і простоями.

Під час контролю за вчиненням злочину співробітники СБУ задокументували два факти отримання хабарів.

За результатами спецоперації начальницю Житомирської митниці, начальника відділу контролю митної вартості та відповідного митного брокера затримано на гарячому під час одержання чергової частини неправомірної вигоди.

Наразі проводяться невідкладні слідчі дії за місцями роботи та проживання фігурантів. Їм готується повідомлення про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Раніше СБУ затримала ділків із Держпродспоживслужби Одещини, що наживалися на сотні мільйонів гривень на зерновій угоді.

 

Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість