USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

СБУ шукає двох керівників "Оленівської колонії", які причетні до теракту, їм повідомили про підозру

Підозрювані звільнені з колонії, однак провину за вбивство полонених ніхто не скасовував
Оленівка

Колонія в Оленівці після вибуху

Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України повідомила про підозру двом екскерівникам "Оленівської колонії", де 2022 року стався теракт, внаслідок якого загинули українські військовополонені.

Під слідством СБУ – колаборант Сергій Євсюков, який тоді очолював так звану "Волноваську колонію ДНР" у селищі Оленівка та його перший заступник – теж колаборант Дмитро Нейолов. Підозрювані обіймали свої посади у липні 2022 року, коли стався теракт у колонії.

"Обидва фігуранти усвідомлювали про наслідки вибухів та кількість постраждалих, але умисно зволікали з евакуацією поранених до медустанов. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Євсюкову та Нейолову про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 (жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України", – повідомляє СБУ.

У спецслужбі додають, що після теракту у листопаді 2022 року обох фігурантів окупанти "замінили на посадах". Нині вони переховуються на окупованій території Донецької області. Служба безпеки України проводить заходи, щоб знайти і покарати зловмисників.

Теракт в Оленівці

Через вибух в колонії Оленівки (Донецька область, окупована територія) загинули щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували у застінках. При цьому 9 із них – через ненадання їм невідкладної медичної допомоги. Майже 150 – отримали поранення.

Традиційно Росія намагалася перекласти провину на ЗСУ. Однак висновки міжнародних експертів засвідчили, що причиною цього вбивства або способом цього вбивства була термобарична зброя, яку застосувала РФ. 

Також в жовтні минулого року моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй із прав людини у своїй новій доповіді про ситуацію в Україні заявила, що вибухи в колонії в Оленівці не були спричинені запуском українськими воїнами ракети HIMARS, як вважали в Росії. 

Читайте також:
Відмивання 95 млн гривень: Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили нову підозру Відмивання 95 млн гривень: Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили нову підозру
Службовці українського проєктного інституту надавали допомогу у відновленні нафтогазового комплексу РФ Службовці українського проєктного інституту надавали допомогу у відновленні нафтогазового комплексу РФ
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом
На Рівненщині староста округу й правоохоронець організували заробіток на ухилянтах. Їм оголосили підозру На Рівненщині староста округу й правоохоронець організували заробіток на ухилянтах. Їм оголосили підозру