USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

План "Криваві діаманти": Як світ хоче зупинити торгівлю Росії дорогоцінним камінням

З однієї сторони потрібно перекривати повітря РФ. З іншої – мільйони людей втратять свою роботу
Діаманти
Джерело: відкриті джерела

Країни G7 найближчим часом планують заборонити Росії торгувати своїми діамантами. Про це йдеться у статті видання Financial Times.

На думку представників країн-учасниць, це дозволить обмежити додаткові надходження, які Кремль використовує для війни з Україною.

Скільки отримує РФ від торгівлі діамантами

Експорт алмазів із Росії у 2021 році становив 4 млрд доларів. Це лише частка російського експорту сирої нафти, але кожне доступне джерело доходу важливе для скарбниці Москви, оскільки ці кошти йдуть на фінансування війни в Україні.

Цього року Росія стягнула з "Алроси", найбільшої у світі алмазовидобувної компанії за обсягом, дві третини якої належать державним органам, податок на несподіваний прибуток у розмірі 19 мільярдів рублів (244 мільйони доларів), що змусило її припинити виплату дивідендів.

Як вже у світі обмежили Росію у продажу діамантів

У США, найбільшому у світі ринку готових алмазів, уряд уже вжив заходів – у квітні 2022 року Міністерство фінансів наклало санкції на "Алросу", а президент Джо Байден заборонив імпорт російської сировини. Однак ЄС не послідував цьому прикладу, оскільки Бельгія чинила опір обмеженням, які могли зашкодити її галузі торгівлі алмазами в Антверпені.

Що планують країни G7

Незабаром столиці "Великої сімки" приєднаються до Вашингтона, підтримавши зусилля зі скорочення доходів Росії від видобутку алмазів, згідно з проєктом комюніке.

Заходи будуть спрямовані на запровадження ефективного механізму відстеження та відстеження окремих дорогоцінних каменів, якого сьогодні не існує.

Країни G7 сподіваються, що це відкриє шлях до заборони ЄС російських алмазів, при цьому Антверпен буде більш комфортним із режимом перевірок, який не просто перенаправлятиме дорогоцінні камені в інші алмазні центри, а США посилять власні санкції.

Новини за темою: Росія продовжує продавати золото, попри санкції Заходу, – Bloomberg

Якщо "Велика сімка" зупиниться на працездатній схемі, митному контролю на кордоні в західних країнах знадобиться декларація про те, звідки походять будь-які вхідні діаманти, хоча досі невідомо, якими саме будуть ці документи.

Однак це буде кардинальна зміна, оскільки на сьогодні митники вимагають лише виданого державою сертифіката, який гарантує, що каміння відповідає вимогам підтримуваного ООН торгового режиму під назвою Кімберлійський процес, який запобігає продажу алмазів, видобутих у зонах військових дій, і використання для фінансування повстанців.

Які є ризики

Втрата мільйона робочих місць в Індії

За словами керівників алмазної промисловості, з якими консультувалися західні офіційні особи, Вашингтон має намір, щоб ця ініціатива відстеження пережила російсько-українську війну та будь-яке пов’язане зняття санкцій. У разі успіху це фактично поширить концепцію "кривавих алмазів" на дорогоцінні камені, які використовуються для фінансування підтримуваної державою війни, а також діяльності повстанців.

Це також може задушити алмазну промисловість, кажуть ті, хто в ній працює. Зокрема, це стосується Індії, де сконцентровано 90 відсотків світового виробництва алмазів. В результаті в країні без роботи може залишитися мільйон людей.

"Російські алмази складають 60 відсотків робочих місць в індійській промисловості", – каже Ануп Мехта, президент величезної діамантової біржі "Бхарат" у Мумбаї, за оцінками якого в загальній торгівлі діамантами в Індії працює 1 мільйон людей.

Перенаправлення торгівлі російськими діамантами в інші центри

Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Росіяни модернізують Росіяни модернізують "Шахеди" та нарощують темпи їхнього виробництва
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі
Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії