USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Саміт НАТО не приніс бажаних результатів для України через тиск Німеччини на США, – ЗМІ

Як виявилося, початкова позиція НАТО щодо України в комюніке була слабшою, ніж остаточна версія
україна Нато

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Саміт НАТО у Вільнюсі не приніс бажаних результатів для України через тиск Німеччини на США. Про це повідомляє видання Newsweek із посиланням на джерела.

За словами джерела в українському уряді, саме німецько-американська "опозиція" спонукала президента Володимира Зеленського назвати переговори під час саміту "абсурдними".

Видання зазначило, що ретельне формулювання комюніке НАТО, яке оприлюднюють під час або після саміту, відпрацьовується дипломатами протягом тривалого часу. Тобто на момент зустрічі лідерів-країн, майже весь зміст комюніке вже погоджено.

Водночас Україна, як зазначає анонімне джерело, наполягала на "рядку" про те, що допомога, яка надається нашій країні, не стане заміною членству.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон погодилися на цю пропозицію. Однак Білий дім виступив проти цього. Як пізніше з'ясувалося, це сталося через нібито тиск з боку Берліна.

Джерело додало, що початкова позиція Північноатлантичного альянсу щодо України в комюніке була слабкішою, оскільки не містила слова "членство" і "НАТО".

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина заявила, що саміт "позитивно здивував", оскільки союзники чітко дали зрозуміти, що Київ сидітиме за столом як рівноправний партнер. Водночас навколо формулювання комюніке залишилися "негативні емоції".

"У них не було 100-відсоткової ясності в питаннях, пов'язаних із запрошенням", – сказала Стефанишина і додала, що проблема "полягає в тому, що один із союзників фактично посадив за стіл переговорів Путіна" і створює нечіткі умови для вступу України. Вона не назвала країну, однак додала, що не розчарована поведінкою США чи Франції.

"Знаючи цю країну і знаючи контекст попередніх років, ми мали чітке припущення, що ці умови не стосуватимуться реформ. Ці умови полягатимуть у тому, щоб тиснути на Україну в питаннях, пов'язаних із припиненням війни, мирними переговорами тощо", – уточнила вона.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський був роздратований появою неприйнятних формулювань для України в кулуарах саміту Організації Північноатлантичного договору.

Пізніше видання The Washington Post повідомило, що різкі зауваження українського лідера на адресу Північноатлантичного альянсу ледь не мали неприємних наслідків.

Більш детально про те, які результати приніс саміт НАТО для України, розповідаємо тут.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот