USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Румунія планує подвоїти транзит українського зерна через порт Констанца

Рівень транзиту, якого хочуть досягти в найближчі місяці, становить чотири мільйони тонн
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела


Міністр транспорту Румунії Сорін Гріндяну оцінив наміри країни подвоїти обсяги транзиту зерна з України через румунський порт Констанца, як реалістичні. Потреба у цьому зокрема зросла після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що порт Констанца на Чорному морі став найбільшим альтернативним експортним маршрутом Києва, куди зерно надходить автотранспортом, залізницею або баржами через Дунай.

"Рівень транзиту, якого ми хочемо досягти в найближчі місяці, становить чотири мільйони тонн, і це можливо", - цитують у виданні Гріндяну.

За словами румунського міністра, передбачено збільшення кількості персоналу для прискорення проходження суден через Сулінський канал на Дунаї, який веде до Констанци, а також проєкт, що фінансується ЄС, спрямований на те, щоб зробити канал цілодобово судноплавним. Зазначається, що роботи мають бути завершені до листопада.  

Гріндяну зауважив, що перевезення зерна з судна на судно в Констанці також допоможе збільшити потужність на 500 тисяч тонн щомісяця. Це дозволить меншим суднам, що перевозять зерно, перевантажувати його на більші безпосередньо в порту.

У виданні додають, що віцепрем'єр-міністр України Олександр Кубраков заявив, що мета подвоєння потужностей має бути досягнута на початку жовтня. Це "може допомогти вирішити питання щонайменше 50% нашого експорту".

Новини за темою: Росія заявила про припинення дії "зернової угоди". Реакція президента Зеленського

Раніше ми писали, що уряд Румунії має намір затвердити план модернізації дорожньої інфраструктури в чорноморському порту Констанца в межах масштабніших інвестицій у порт, які можуть сприяти збільшенню транзиту українського зерна. 

Згодом також повідомлялося про те, що розвідка Великої Британії відстежуватиме дії РФ у Чорному морі, щоб російські окупанти не могли атакувати цивільні судна. А авіація країни захищатиме вантажні судна, які перевозять зерно з України.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот