USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Розроблена власними силами: Зеленський показав, який вигляд має українська ракета-дрон "Паляниця"

Перше застосування зброї проти ворога було в ніч на 24 серпня
Зеленський
Президент України Володимир Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський показав ракету-дрон вітчизняного виробництва "Паляниця", яку Сили оборони вперше застосували проти російських окупантів 24 серпня. Відео ініціативи United24 глава держави оприлюднив у Telegram.

Зеленський зауважив, що "Паляницю" розробили власними силами для того, щоб знизити наступальний потенціал ворога.

"Ракет-дронів ставатиме більше, як стало більше наших далекобійних ударних дронів, результати яких бачимо майже щодня", – сказав український лідер.

Ракета-дрон "Паляниця"
Джерело: Офіс Президента

Також у відеоролику вказано, що Україні "вже є чим відповідати ворогу, але війна триває", тому держава продовжує нарощувати власне виробництво. А для протистояння чисельним російським обстрілам, зокрема керованими авіаційними бомбами, країна має завдавати ударів по російських літаках та аеродромах.

Глава держави акцентував: за два з половиною роки повномасштабної війни Росія випустила по Україні близько 10 тисяч ракет різних типів і більш ніж 33 тисячі керованих авіабомб.

"Однак союзники досі не дозволили робити це своєю зброєю. Держава запустила грантову програму для приватних ракетних проєктів, інвестувала в державні конструкторські бюро та провела дерегуляцію для стимуляції цієї галузі", – йдеться у ролику.

Що відомо про таємну зброю "Паляниця"?

Цілком ймовірно, що це озброєння створювалося в умовах абсолютної секретності, зауважують аналітики з Defense Express. Водночас класифікація виробу як "ракета-дрон" підказує, що розробники пішли оптимальним шляхом поєднання ефективності та відносно невеликої вартості виробу порівняно з "повноцінними" крилатими ракетами. Це дасть змогу забезпечити масове виробництво в умовах дефіциту грошових коштів.

А міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін додав, що ракета-дрон "Паляниця" була використана для ударів по військовому об'єкту ворога на тимчасово окупованих територіях.

Разом з тим Зеленський під час урочистостей до Дня Незалежності України повідомив, що ракета "Паляниця" – це "наш спосіб діяти, поки деякі з наших партнерів гальмують із рішеннями".

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом