USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Російський генконсул втрапив у скандал у Норвегії

Російський дипломат без попередження з’явився біля меморіалу, щоб покласти вінок у кольорах російського триколору
Російський генконсул біля військового меморіалу в Кіркенесі
Російський генконсул біля військового меморіалу в Кіркенесі
Джерело: відкриті джерела

Російський генконсул Микола Конигін спровокував скандал біля військового меморіалу у норвезькому місті Кіркенес. Там відзначали день визволення міста від нацистських військ радянською армією. Про це пише видання The Independent Barents Observer.

Зазначається, що місцеві політики вже просили Конигіна та людей з його оточення утриматися від традиційної церемонії покладання квітів, але російський дипломат без попередження з’явився біля меморіалу, щоб покласти вінок у кольорах російського триколору.

Давати будь-які коментарі журналістам Конигін відмовився, але кілька його прихильників почали словесно і фізично нападати на місцевих журналістів. Зокрема, двічі відштовхнути одного з журналістів намагалася місцева прокремлівська діячка Ольга Смірнова.

Двома годинами раніше мер міста Кіркенес Магнус Меланд був біля того ж пам'ятника, щоб покласти вінок від імені місцевого муніципалітету, він був виконаний у синьо-жовтих кольорах.

Невдовзі після того як російський генеральний консул поклав свій вінок прямо на норвезький, Меланд повернувся і поклав обидва вінки поруч, а Смірнова спробувала йому перешкодити. Під час виступу він назвав РФ агресором і закликав Володимира Путіна припинити розв’язану проти України війну.

"Сьогодні в Європі йде війна, і агресор – це Путін і його режим. Саме путінський режим несе відповідальність за війну, засновану на брехні і пропаганді, війну, де гинуть матері і діти, а мирні жителі страждають, як під час Другої світової війни. Моє послання до режиму Путіна наступне: зупиніть війну в Україні", – сказав Меланд.

Водночас він наголосив, що жертва радянських солдатів у 1944 році не буде забута.

Яку роль відіграв Кіркенес під час війни?

Під час Другої світової війни нацистські німецькі війська використовували Кіркенес як плацдарм для захоплення Кольського півострова, проте їм це так і не вдалося. Внаслідок бойових дій норвезьке містечко було повністю зруйноване.

А 25 жовтня 1944 року радянські війська змогли витіснити німців через фінський район Петсамо. Вважається, що під час наступу загинуло близько 600 радянських солдатів.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму