USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Російські війска напередодні українського контрнаступу укріплюють свої позиції, – супутникові знімки

Укріплення зроблені в Криму, поблизу Маріуполя, Токмака і вздовж траси Е105
Укріплення російських військ_1
Укріплення окупантів. Супутникові знімки
Джерело: ВВС Україна

Російські війська, очікуючи контрнаступу України, намагаються максимально укріпити свої позиції. Причому роблять вони це з жовтня минулого року, повідомляє видання ВВС, яке ретельно вивчило низку супутникових знімків.

1. Крим

Західне узбережжя Криму щільно перерите російськими військовими. За даними журналістів, оборонні споруди тягнуться на 25 кілометрів вздовж пляжу.

Укріплення окупантів. Супутникові знімки
Джерело: ВВС Україна

Укріплення в основному – "зуби дракона". За ними – лінія окопів, яка забезпечує прикриття від наступальних атак. Також там є кілька бункерів. Цікаво, що станом на березень цього року укріпроботи ще тривали.

Деякі військові експерти припускають, що укріплення, швидше за все, є запобіжним заходом, а не ознакою того, що Росія очікує нападу з моря, адже Україна має невеликий військово-морський потенціал.

2. Токмак

Місто Токмак розташоване на ключовій трасі на південному сході країни. Тож видання припускає, що українські військові можуть атакувати окупантів на цьому напрямку. Це допоможе відрізати Крим від інших окупованих Росією територій.

Укріплення окупантів. Супутникові знімки
Джерело: ВВС Україна

На північ від Токмака є дві лінії окопів. Якраз на тому напрямку, з якого могла б наступати Україна.

За окопами є ще одне кільце укріплень навколо міста з трьома шарами оборони. 

Укріплення окупантів. Супутникові знімки
Джерело: ВВС Україна

У верхній частині знімка видно протитанковий рів. Зазвичай вони мають глибину щонайменше 2,5 м і призначені для того, щоб перешкодити руху танків та іншої важкої техніки супротивника.

За ровом є кілька рядів "зубів дракона" та ще одна мережа траншей.

Укріплення окупантів. Супутникові знімки
Джерело: ВВС Україна

Водночас військові аналітики не виключають, що земля між трьома лініями оборони Токмака замінована.

"Мінні поля є стандартною частиною будь-якої оборони, і росіяни широко їх використовували протягом усієї війни. Тут заміновані ділянки можуть бути великими і краще прихованими, щоби сповільнити українські атаки, поки артилерія та піхота зможуть відбити атакувальні сили", – заявив Марк Канчіан з Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Три інших міста поблизу Токмака укріплені схожим чином.

3. Траса E105

Окупанти також вирили лінію протитанкових ровів і траншей уздовж 35-кілометрової ділянки траси E105 на захід від Токмака.

Укріплення окупантів. Супутникові знімки
Джерело: ВВС Україна

Дорога E105 є стратегічно важливою, вона з'єднує контрольований Росією Мелітополь на півдні із Запоріжжям, який контролює Україна. Сторона, яка контролює цю трасу, може легко переміщати війська регіоном.

Видання не виключає, що якщо українські війська спробують скористатися цією дорогою, Росія, ймовірно, обстрілюватиме її з важкої артилерії з ліній своєї оборони. Позиції росіян також розташовані у радіусі дії іншої траси – Т401, яка також може стати ціллю.

"Росіяни стурбовані нещодавно створеними українськими підрозділами бронетехніки. Якщо ці підрозділи зможуть вийти на головну магістраль, вони зможуть рухатися дуже швидко. Російська стратегія полягає у тому, щоб відтіснити їх від доріг і таким чином сповільнити", – зазначив Канічан.

4. Рівнопіль на північ від Маріуполя

Маріупольський порт займає стратегічне положення між окупованими Росією територіями на сході та Кримом на півдні.

Тож окупанти всіляко намагаються укріпити його, а також і сам Маріуполь. Про це свідчать і лінії круглих траншей навколо міста, які виявила BBC.

Вони розташовані поблизу невеликого села Рівнопіль приблизно за 55 км на північ від Маріуполя. Кожна кругла траншея має насип з ґрунту посередині, можливо, для захисту артилерії, або для підтримки стійкості гармат.

Укріплення окупантів. Супутникові знімки
Джерело: ВВС Україна

Траншеї, розташовані по колу, дозволяють солдатам сховатися та переміщати артилерію, щоби вона могла цілитися у будь-якому напрямку.

Це свідчить про те, що Росія готується захищати відкриті ділянки, які не мають природного захисту, як-от пагорбів і річок, поряд з їхньою більш широкою мережею окопів.

Утім, деякі аналітики зазначають, що українські війська за допомогою таких супутникових зображень, а також безпілотників можуть ідентифікувати та обійти багато з цих оборонних пунктів.

"Тому росіяни, ймовірно, спробують спрямувати українські сили певними маршрутами, які щільно заміновані та на які націлена російська артилерія", – вважає Олександр Лорд зі стратегічної консалтингової фірми Sibylline Ltd.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт