USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

РФ депортувала українців до 57 регіонів, – Верещук

Зокрема, українців депортували до Сибіру та Далекого Сходу
депортація
Джерело: відкриті джерела

Українців, яких примусово вивезли з території України, розселили до 57 регіонів РФ, зокрема на Далекий Схід та в Сибір. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Росія справді намагається вчинити черговий акт геноциду, не буду навіть депортацією це називати, тому що примусове, насильницьке вивезення українських громадян є актом геноциду, за що звичайно їх чекає покарання", – наголосила вона.

Віцепрем’єрка додала, що депортовані українці розселені у 57 регіонах Росії. Здебільшого це Далекий Схід і Сибір.

"Ми знаходимо українців у всіх куточках Росії. Ми ретельно фіксуємо ці факти і очевидно, що це буде основою спецтрибуналу і основою звинувачень проти Росії і їх посадовців", – наголосила міністерка.

Додамо

Раніше в Луганській ОВА заявили, що росіяни вивезли до Москви близько 300 дітей із Луганської області під приводом "лікування". 

Зазначається, що ще восени виїзні бригади російських медиків проводили медогляди юнаків та дівчат майже в кожному місті окупованої Луганської та Донецької областей. За даними ОВА, після цього близько 300 дітей, що проживали на Луганщині, росіяни вивезли за допомоги спецтранспорту чи санітарної авіації до Москви.

"300 із них відправлено до московських стаціонарів. Нібито при виявленні "серйозних травм" першу допомогу їм надали ті самі медпрацівники, які діяли на виїзді. До приходу окупантів діти та батьки навіть не здогадувалися про свій тяжкий стан", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим правозахисниця та юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська розповіла, що в Росії вже передали в сім'ї 400 депортованих українських дітей. У більшості випадків росіяни змінили їхні персональні дані, тож ідентифікувати їх уже неможливо. 

Офіційно Міністерство оборони РФ повідомляє про понад 300 тисяч депортованих дітей. У Держдепі США говорили про 260 тисяч. Українській владі поки вдалося ідентифікувати 13,8 тисячі таких дітей. А повернути додому – 125 дітей.

Додамо, станом на середину грудня внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії, загинули 450 дітей, щонайменше 863 – поранені.

На сьогодні близько 3,4 тисячі українських військовослужбовців знаходяться у полоні, ще 15 тисяч людей – зниклі безвісти.

Читайте також:
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни