USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Росіяни просуваються у Донецькій області – біля Часового Яру і Торецька

Моніторингові карти показують, що окупанти захопили Водяне на Донеччині
ЗСУ
ЗСУ на фронті в Донецькій області
Джерело: AP photo

За даними Інституту вивчення війни, російські окупанти продовжують наступ у Донецькій області. Як зазначають аналітики, путінські найманці мають успіх поблизу Часового Яру і Торецька. Водночас моніторингові карти DeepState показують, що російські війська захопили Водяне Донецької області.

Донецька область

В ISW повідомляють, що 7 та 8 вересня росіяни продовжували наступальні операції на Сіверському напрямку в районі Григорівки, Верхньокам'янського, Спірного та Виїмки. Геолокаційні кадри від 8 числа показують, що ворог нещодавно досяг незначного прогресу в полях на північ від Калинівки (на північ від Часового Яру). У суботу та неділю противник продовжив наступальні операції в районі Часового Яру, Андріївки, Кліщіївки та у напрямку Майського.

Геолокаційні кадри, опубліковані 8 вересня, вказують на те, що російські війська нещодавно просунулися у східній частині Торецька. Також 7 та 8 числа загарбники продовжили наступати біля Торецька, Нелипівки та Сухої Балки.

Російські воєнкори заявили, що ЗСУ 8 числа продовжили контратаки та днем раніше, 7 вересня, мали просування до центральної частини Нью-Йорка. Інститут вивчення війни своєю чергою виявив геолокаційні кадри недавньої контратаки українських сил на північному заході Нью-Йорка та утримання позицій у населеному пункті, але поки не отримав візуального підтвердження того, що ЗСУ нещодавно відвоювали додаткові території у Нью-Йорку.

Повідомляється, що 8 вересня війська РФ продовжували просуватися в напрямку Покровська, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Російський блогер заявив, що окупанти просунулися ближче до Гірника, хоча ISW не спостерігав візуального підтвердження цього. Міноборони РФ зазначило, що війська їхньої країни захопили Новогродівку. Інститут вивчення війни оцінив, що місто було захоплене ще 2 вересня.

Російські сили безпеки повідомили кремлівській новинній агенції ТАСС, що окупанти намагаються оточити ЗСУ у Селидовому. Однак ISW ще не спостерігав остаточного підтвердження того, що російські сили діють у місті чи просуваються на північ або південь від міста, що може загрожувати українським силам потенційним оточенням.

Солдат Збройних сил України сказав, що війська РФ оточили невказану кількість поранених українських бійців у районі Желанного Першого, хоча Інститут вивчення війни не виявив підтвердження цієї заяви чи візуальних даних російських успіхів, які б свідчили про те, що ворог оточив якісь українські позиції в цьому районі.

У суботу та неділю противник продовжував атаки на схід від Покровська в районі Зеленого Поля, Воздвиженки та Гродівки, а також у напрямку Новотроїцького та на південний схід від Покровська в районі Новогродівки, Селидового, Михайлівки, Долинівки, Українська та Галицинівки.

8 вересня ворог не досяг ніяких підтверджених успіхів на захід від Донецька. Воєнкор РФ заявив, що росіяни просунулися далі на північному заході Красногорівки, але ISW не спостерігав візуального підтвердження цієї заяви. 7 та 8 числа противник продовжив наступальні операції в районі Красногорівки та Георгіївки.

Російські війська продовжували наступальні операції на південний захід від Донецька в районі Костянтинівки, Водяного та Вугледара 7 та 8 вересня, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Крім того, російські та українські сили не повідомляли про будь-які бойові дії в районі кордону Донецької та Запорізької областей 8 вересня.

Аналітики проєкту DeepState вночі 9 вересня оновили карту, зазначивши, що росіяни захопили село Водяне на Донеччині. 

Ситуація на фронті станом на 9 вересня

За даними Генштабу ЗСУ, на Харківському напрямку ворог продовжував штурмові дії. Тут відбулося п’ять бойових зіткнень в районі Вовчанська, Тихого та Стариці.

На Куп’янському напрямку кількість боєзіткнень склала 15. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки, Степової Новоселівки, Лозової, Стельмахівки, М’ясожарівки та в напрямку Глушківки.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 12 штурмів окупантів в районах населених пунктів Невське, Новосадове, Торське, Діброва та Чернещина.

На Сіверському напрямку Сили оборони відбили 10 атак біля Спірного, Білогорівки, Григорівки та Верхньокам’янського – тут ворог провів чотири із зазначених вище атак.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили десять спроб противника прорвати нашу оборону в районах Андріївки, Майського, Часового Яру, Білої Гори, Предтечиного та Кліщіївки.

На Торецькому напрямку ворог за підтримки авіації здійснив 24 атаки. Зусилля зосереджував у районах населених пунктів – Північне, Залізне та Нью-Йорк, Торецьк і Нелипівка. Окрім того, штурмував поблизу Дружби.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 39 атак. Основні зусилля ворог зосереджував у районах Зеленого Поля, Воздвиженки, Новотроїцького, Гродівки, Новогродівки, Селидового, Маринівки та Михайлівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Долинівки, Українська, Георгіївки та Костянтинівки. Загалом загарбники 30 разів намагалися прорвати оборону наших військ на цьому напрямку.

На Времівському напрямку окупанти здійснили чотири атаки наших позицій у напрямку Водяного. Противник успіху не мав.

На Оріхівському напрямку відбулося два безуспішних для ворога бойових зіткнення неподалік Малої Токмачки та Роботиного.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Оперативна обстановка без суттєвих змін.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, активізував діяльність авіації – з території РФ здійснював удари по районах Ямполя, Берези, Бачівська, Княжичів, Кіндратівки, Первомайського, Олиного, Сум, Миколаївки, Семенівки, Карповичів, Углів та низки інших прикордонних населених пунктів.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників склали 1150 осіб. Також українські воїни знешкодили три танки, дев’ять бойових броньованих машин, 26 артилерійських систем, 33 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 44 автомобілі та дві одиниці спеціальної техніки.

Нагадаємо, у Вовчанську, що на Харківщині, підрозділи Збройних сил України та військ РФ ведуть бої не лише на вулицях міста, а й іноді стикаються один з одним у багатоповерхівках.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції