USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни посилюють свою систему доносів, - Лисянський

Лисянський апелює до того, що диктаторський режим Кремля "закручує гайки"
Лисянський

Павло Лисянський

Джерело: UWN YouTube

Росіяни посилюють свою систему доносів, бо для окупантів така поведінка вважається нормативною. Про це в ефірі UWN сказав директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський.

"Загалом, цей і наступні роки окупанти планують в декілька разів збільшити кількість місць позбавлення волі на тимчасово окупованій території. Тобто всі індикатори свідчать про те, що ця система тільки посилюватиметься і мета в загарбників у цьому є", - зазначив експерт.

Чому ж саме у ворогів така тема доносів є нормою, Лисянський апелює до того, що диктаторський режим Кремля "закручує гайки".

"Росіяни хочуть контролювати все, вони зараз вибивають не тільки, за їхньою думкою, ненадійних громадян, які, наприклад не підтримують військову агресію РФ чи виказують невдоволення соціально-економічної ситуації. Мало хто помітив, але напередодні вторгнення Росії в Україну, там була хвиля арештів профспілкових активістів, тобто вони вже тоді розуміли, що будуть робити і вибивали тих людей, які можуть когось організувати і за кимось повести", - прокоментував директор.

Лисянський нагадав про нещодавні арешти блогерів, лібералів, того ж Гіркіна, до прикладу.

"Це для росіян норма життя - вони будуть впроваджувати цю політику з однією тільки метою, щоб зберегти диктаторський режим Путіна, тому що попереду у 2024-му році хочуть зробити вибори і відповідно зараз будуть всіх вибивати таких громадян. Те, що я бачу і ЗМІ про це мало говорили, два тижні тому було розпорядження по федеральній службі виконання покарань, де ухвалили рішення відправляти ув’язнених на тимчасово окупованій території, у місцях позбавлення волі, для того, щоб там заміщали робочу силу мігрантів, тобто новий Гулаг.

Для нового ГУЛАГу потрібні арешти, доноси і пропорційне наповнення людей, які будуть безплатно працювати і виконувати ті чи інші роботи, тому це загалом тоталітарна практика і зараз бачимо, що диктаторський режим Кремля цю практику тільки посилює для того, щоб досягти мети ту, яку я сказав", - пояснив аналітик.

Чи буде продовжуватися практика "стукацтва" в країні-агресорці і до чого це може призвести?

"Загарбники на тимчасово окупованій території добувають колаборантський рід ще з 2014-го по 2022 р., наприклад були звільнені всі керівники колишнього МГБ, а нині ФСБ, тобто, наприклад в Херсонській області МГБ командував колишній очільник служби безпеки України Якименко, у Запорізькій області його перший заступник Ганджа. Тобто ці люди керували СБУ за часів Януковича, а зараз їх звільнили і відповідно призначили кадрових офіцерів з ФСБ. Зараз на тимчасово окупованій території Луганської і Донецької області повністю зачищаються оці еліти і коли заходять нові співробітники спецслужб РФ, вони відповідно створюють свої агентські мережі, тому що минулі були підпорядковані саме цим колаборантським елітам", - зауважив Лисянський.

Директор Інституту каже, що росіяни створюють свою мережу агентури, намагаються тримати все під контролем, тому ця практика буде тільки посилюватись, бо загалом "ці агентурні мережі і практика не нові".

"Згадайте 2015 рік, коли була перша хвиля військової агресії МГБ РФ проти України - уже тоді були створені МТБ, на кшталт ФСБ і відповідно тоді вже запроваджували такі практики "стукацтва". Тобто, багато людей те, що я пам’ятаю з нашої практики, ми звільняли свого часу Сергія Русінова — це хлопець, який навчався в технікумі і просто підтримував Україну і розказував серед студентів слова на підтримку України, його заарештували, йому дали сім років, він два роки відсидів і потім його обміняли і такі ситуації були скрізь.

Якщо раніше тих, кого вони втримували до повномасштабної агресії все ж таки вважалися громадянами України, то після примусової паспортизації на тимчасово окупованій території, вони вважають людей громадянами Росії і навіть, кого змусили отримати паспорт громадянина РФ, він зберіг паспорт громадянина України, все одно вони його вважають громадянином РФ. І не вносять на обмін, а відправляють кудись відбувати покарання на Урал або на Далекий Схід - у цьому і є проблема як допомагати та витягувати наших людей з оцих тюрем окупантських", - резюмував Лисянський.

Як уберегтися від того, щоб на людей, які лишилися на ТОТ, не написали донос? Рекомендації експерта

По-перше, звертати увагу на людей, які ні з того ні з сього починають з вами знайомитись, випитують політичні настрої, тобто це на 90% на окупованих територіях, люди, які на вас збирають.

Новини за темою: Українець, який отримав паспорт РФ на ТОТ, щоб зберегти життя, є жертвою злочину, – Лубінець

Нині на тимчасово окупованій території є мобільні картки їхніх місцевих провайдерів, які всі стовідсотково контролюються. Якщо ви хочете зв’язатися з родичами або з кимось поговорити, наприклад на політичну тему, потрібно виїжджати з міста, не підключатися до інтернет-провайдера в квартирі, включати VPN десь на трасі, переговорити і їхати далі. Це обов’язково, так у вас є мінімальний шанс.

По-друге, потрібна інформаційна гігієна, якщо є смартфон, то видаляти стовідсотково історію відвідувань сайтів проукраїнських, інших ресурсів, чистити історію смартфонів, браузерів, до яких ви заходили й завжди я б рекомендував користуватися VPN, якщо ви бачите і слухаєте, що перед вами спеціально розв’язали якийсь політичний спір на те, що виправдовують Україну і дивляться на вас, то це провокація.

Тобто, окупанти хочуть побачити як ви підтримуєте або не підтримуєте Україну, і відповідно тут просто потрібно проігнорувати, промовчати і обходити.

Оскільки зараз в ці часи на політичні теми розмовляти зовсім не можна. Відповідно не потрібно вести таких розмов при дітях, тому що вони не знають цього всього бруду і відповідно можуть розповісти однокласникам про що батьки говорили або розказати вчителям, або вчитель може навмисно взяти дитину і допитати її, таке там зараз теж коїться. Тому ось ці всі речі потрібно враховувати, це далеко не всі інструменти як себе берегти.

Новини за темою: Як розпізнати вороже ІПСО і протидіяти йому: Пояснення експерта

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням