USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Росія за 2022 рік вкрала в України майже 6 млн тонн пшениці, – Конгрес США

Окупанти вивозили українське зерно в Сирію. Потім воно контрабандою доправлялося в інші країни Близького Сходу
корабель з зерном
Джерело: відкриті джерела

Росія за минулий рік вкрала в України майже 6 млн тонн пшениці. Зерно було зібране на окупованих територіях і вивезене у низку країн, йдеться у доповіді Конгресу США щодо впливу російського вторгнення в Україну на продовольчу безпеку.

У документі наголошується, що ці дані – не секретні. Вони базуються на повідомленнях з відкритих джерел, які підкріплюються супутниковими знімками.

Куди Росія вивозила українське зерно

За даними авторів доповіді, Росія вивозила українське зерно вантажними суднами. Вони йшли вздовж узбережжя Туреччини у порти Сирії, Ізраїлю, Ірану, Грузії та Лівану. 

Новини за темою: Туреччина, Катар і РФ готують угоду, яка замінить "зернову", - Bild

Цікаво, що в документі зазначається, що підтверджень тому, що покупці з цих країн знали про походження зерна, немає.

Як саме відбувався процес крадіжки українського зерна

У доповіді йдеться, що кримський гауляйтер Сергій Аксьонов у квітні минулого року заявив про те, що у Крим здійснюються стабільні поставки продукції з окупованої території Херсонщини. 

Наступного місяця була оприлюднена інформація про те, що російське судно завантажило в Криму 27 тис. тонн зерна. Воно пропонувалося Єгипту. Однак країна відмовилась, після чого судно попрямувало до Лівану та Сирії.

Новини за темою: "Зернова угода": президент ПАР звернувся до Путіна

Також в середині травня стало відомо про те, що Сирія є найімовірнішим пунктом призначення російських балкерів з краденим українським зерном. А вже звідти воно контрабандою доставлялось у країни Близького Сходу. Саме так до Сирії потрапило близько 100 тисяч тонн української пшениці.

У червні минулого року дипломати Сполучених Штатів офіційно попередили 14 країн, у тому числі країни Африки про те, що Росія наполегливо шукає ринки збуту краденого українського зерна. 

Читайте також:
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС