USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

РФ провела ретельно спланований удар по Україні і, ймовірно, може його повторити, – аналіз

Це була надзвичайно складна атака, для якої ворог використовував комбінацію фактично всіх наявних далекобійних засобів ураження
ракета
Ілюстративне фото
Джерело: Defense Express

Російська армія накопичила достатню кількість ракет, щоб завдати серії масованих ударів з метою прорвати ППО України, йдеться в аналізі Defense Express.

Зазначається, що під час атаки 29 грудня силам ППО України вдалося знищити 114 зі 158 повітряних цілей, таким чином, така ефективність еквівалентна 72%.

Аналітики наголошують, що це була надзвичайно складна атака, для якої ворог використовував комбінацію фактично всіх наявних далекобійних засобів ураження, крім крилатих ракет "Калібр".

Метою атаки росіян були об'єкти критичної інфраструктури, а також промислові та військові об'єкти.

В аналізі мілітарі-порталу акцентується увага одразу на кількох чинниках у повітряній атаці РФ.

Тривалість атаки і тактика

Перші повідомлення про загрозу ударних безпілотників з'явилися на офіційній сторінці ПС ЗСУ о 22:11 28 грудня, водночас відбій ракетної небезпеки було оголошено вже о 9:37. Тобто одна з наймасованіших атак по Україні тривала понад 11 годин.

При цьому не можна сказати, що комбінована атака РФ – це щось нове в тактиці обстрілів окупантів, але варто звернути увагу на те, що ворог так скомбінував пуски дронів і ракет, щоб одночасно в повітряному просторі України перебувало якомога більше різношвидкісних цілей, щоб максимально ускладнити роботу протиповітряної оборони.

Як сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, на моніторах "усе було фактично в повітряних цілях ворога, у всіх областях, за всіма напрямками".

Ефективність збиття

Як зазначає Defense Express, ППО найбільше відпрацювала по ракетах Х-101/Х-555 – 87 одиниць із 90 (96%), і це надзвичайно високий рівень ефективності в умовах кількості випущених ракет та й складної повітряної обстановки загалом.

Далі за кількістю випущених одиниць ідуть дрони-камікадзе типу Shahed-131/136, випущені за двома напрямками, загалом було випущено 36 безпілотників, з яких знищено 27 одиниць, або 75%.

Що стосується інших цілей, то в основному йдеться про балістичні ракети, про збиття яких не повідомили в Повітряних силах.

Уточнюється, що більшість із цих ракет – надскладні цілі.

РФ готує низку таких ударів

Аналітики порталу доходять висновку, що росіяни, цілком імовірно, готують по Україні низку таких надскладних ударів із використанням широкої номенклатури озброєння та значної кількості ракет і дронів.

Тим паче, що окупанти довго накопичували свої ракети та збільшували виробництво.

До такої ж думки схильний і міністр оборони України Рустем Умєров.

"Очевидно, що з такими запасами ракет, які є у держави-агресора, вони можуть і будуть продовжувати такі атаки", – наголосив Умєров на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, внаслідок нічної та ранкової атаки РФ в Україні загинули 18 осіб, ще 132 цивільних отримали поранення.

Більш детально про наслідки російської атаки ми писали тут.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"