USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

РФ почала застосовувати проти України "Шахеди" власного виробництва, – CAR

Безпілотники майже повністю виготовлені з іноземних компонентів
Шахеди російські_2
Збитий в Україні "Шахед" російського виробництва
Джерело: відкриті джерела

Росія почала виробляти і застосовувати для атак на Україну власну версію іранських дронів-камікадзе Shahed. Такого висновку дійшли аналітики незалежної британської дослідницької групи Conflict Armament Research (CAR), вивчивши збиті українськими військовими безпілотники.

У доповіді зазначається, що безпілотники виглядали як іранські Shahed-136, проте експерти виявили у них електронні модулі, які РФ використовує для будівництва своїх розвідувальних БПЛА.

У CAR вважають, що збиті дрони "Герань-2" були зроблені в Росії, а не в Ірані. Зазначається, що конструкції корпусу та внутрішні модулі, зокрема, які використовуються для навігації, у цих безпілотників мають значні відмінності від іранських дронів.

У дослідженні наголошується, що ці безпілотники, так само як і іранські Shahed, майже повністю виготовлені з компонентів, які були зроблені за межами РФ.

Експерти ідентифікували близько 100 компонентів у понад 30 модулях у збитих дронах. Їхніми виробниками виявилися 22 компанії із 7 країн, зокрема з РФ.

Більшість компонентів було випущено фірмами, головні офіси яких розташовані в Китаї, Швейцарії і США, а 12 компонентів виробили вже після повномасштабного вторгнення Росії до України, встановили дослідники CAR.

Нагадаємо, 4 липня повідомлялося, що у Татарстані розгорнуто масштабне виробництво "Шахедів". Ударні дрони-камікадзе виробляють у спеціальній економічній зоні "Алабуга", вже 2024 року планується перенести виготовлення частини деталей на територію РФ, а потім автоматизувати виробництво.

Також в "Алабузі" збираються робити двигуни. Повний перехід на російські комплектуючі іранською "франшизою" планується завершити за два-три роки.

Згодом стало відомо, що до складання дронів залучили кілька сотень студентів коледжу "Алабуга Політех" у Татарстані.

Читайте також:
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16