USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

РФ могла роками отримувати відео з камер спостереження в Україні: МВС відреагувало

Правоохоронці проведуть розслідування щодо передачі даних з України до РФ через камери
камера
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Міністерство внутрішніх справ перевірить інформацію з розслідування "Схем" ("Радіо Свобода") про те, що тисячі камер відеоспостереження по всій Україні – встановлені на вулицях міст, на державних і приватних об’єктах – роками могли передавати дані на сервери в Росії. Про це заявив очільник МВС Ігор Клименко в ефірі телемарафону.

"Інформація, яка була висвітлена в журналістському розслідуванні, звичайно, потребує ретельного дослідження й вивчення. І це питання не тільки до спеціальних служб. Це питання до комунальних служб, які встановлювали ці камери", – сказав Клименко.

Міністр назвав недопустимим випадки, коли будь-яка камера, навіть гіпотетично, може бути підключена і передавати інформацію, тим паче під час війни, в будь-яку країну.

Він пообіцяв, що до комплексної перевірки можливого доступу російських спецслужб до даних з українських камер будуть залучені в тому числі представники військових адміністрацій.

"Попереду в нас дуже велика робота, щоб перевірити цю інформацію. Ще раз технічно, разом із відповідним технічним персоналом військових адміністрацій, подивитися на цю проблему. Ми завжди уважно слідкуємо і за розслідуваннями, і за повідомленнями громадян, тому в найближчий час ми дамо спільну відповідь щодо подальшого технічного захисту інформації, в тому числі з відеокамер", – зауважив Клименко.

Також глава відомства запевнив, що у тих системах фіксації, які адмініструє МВС, зокрема на автомобільних дорогах, немає подібних вразливостей.

"У МВС наші технічні працівники чітко говорять, що наша інформація не могла потрапити на будь-який сервер іншої країни. Система комплексного захисту інформації у нас доволі надійна", – каже він.

Що відомо про розслідування?

Журналісти "Схем" встановили, що в Україні встановлені тисячі камер відеоспостереження з програмним забезпеченням від російського виробника TRASSIR, які роками передавали інформацію на сервери, що розташовані в Росії і належать компаніям, пов’язаними із ФСБ. 

Експеримент журналістів продемонстрував: відео з таких камер спостереження перш ніж потрапити на телефон чи комп’ютер споживача, за допомогою російського софту потрапляє на сервери прямо в Москві, які належать компаніям, що мають зв’язки із ФСБ.

Як пишуть розслідувачі, камери з російським софтом почали з’являтися в Україні щонайменше із 2004 року. Офіційно із 2016-го в країну завезли понад 10 тисяч камер. Останні такі поставки відбулись у лютому 2022 року. А один із постачальників ритейлу зазначив, що лише за два роки їм вдалося продати 20 тисяч камер в Україні.

Одним із державних клієнтів TRASSIR щонайменше із 2011 року була Чорнобильська АЕС. На запит журналістів на АЕС визнали, що TRASSIR у них був і відмовились від нього у 2023 році. На АЕС зазначили, що "сервери і ПЗ TRASSIR використовуються в замкнутій ієрархічній локальній мережі без доступу до мережі інтернет, що унеможливлює несанкціонований доступ".

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму