USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

РФ готує нову провокацію проти України, пов'язану з українським спецназом в Африці, – ГУР

Кремль може звинуватити українських спецпризначенців у нібито використанні зброї іноземного походження під час бойових дій у Республіці Судан
Судан
Судан. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Росія готує проти України нову провокацію, пов'язану з незаконним обігом західної зброї в Африці. Про це інформує Головне управління розвідки Міноборони України.

"На тлі послаблення позицій Росії та її проксі-сил на африканському континенті ворожі спецслужби готують чергову інформаційну спецоперацію, спрямовану проти нашої держави", – йдеться в повідомленні.

Зокрема, Кремль намагатиметься звинуватити українських спецпризначенців у нібито використанні зброї іноземного походження під час бойових дій у Республіці Судан.

Для цього російські пропагандисти планують оприлюднити в ЗМІ, зокрема в лівійських, замовні публікації та сфабриковані знімки "трофейної" зброї американського походження, раніше захопленої найманцями так званого ПВК "Вагнер" під час війни в Україні.

"Мета подібних публікацій – дискредитація України та партнерів; звинувачення західних союзників у безконтрольному обігу зброї за участю України", – зазначають у розвідці.

Новини за темою: За даними ЗМІ, українські спецслужби можуть стояти за ударами по ПВК "Вагнер" у Судані: Що кажуть в ГУР МО?

Москва в рамках своєї провокації також хоче зіграти на тому, що елітні українські спецпідрозділи беруть участь у бойових діях в Африці в той період, коли Україна веде війну проти Росії.

У ГУР також зауважили, що у зв'язку з релігійними святами, які тривають у мусульманському світі, зокрема і в частині країн Африки, російські спецслужби були змушені фабрикувати необхідні фотоматеріали на території Білорусі.

Українська розвідка запевняє, що Сили оборони не мають жодного стосунку до будь-яких незаконних дій, пов'язаних із незаконним обігом зброї.

Операції України в Африці

Раніше низка ЗМІ, зокрема американські, стверджували, що Україна воює з Росією в Судані.

За даними The Wall Street Journal, військовий правитель Судану генерал-лейтенант Абдель Фаттах аль-Бурхан постачав Києву зброю з моменту початку повномасштабної російсько-української війни в лютому 2022 року. Суданських повстанців підтримувало російське угруповання "Вагнер", яке видобувало золото в Судані і використовувало його для фінансування дій Москви в Україні.

Один з українських військових, які брали участь в операції, розповів, що українські десантники висадилися в Судані і почали бойові дії, щоб витіснити повстанські сили зі столиці Хартума.

Начальник української розвідки Кирило Буданов підтверджував у коментарі WSJ, що свого часу Україна вивезла із Судану багато зброї, оскільки там є широкий спектр вибору: від китайської до американської. За неї платили різні країни.

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів