USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Реєстр викривачів корупції дасть позитивні результати: Які особливості нового порталу, розповідає адвокат Борис

Серед іншого портал викривачів корупції дозволяє розглядати анонімні звернення
корупціонери реєстр корупціонерів
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні на початку вересня запустили Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть інформувати про факти хабарництва, які їм вдалося зафіксувати. Попри те, що портал лише почав свою роботу, юридична спільнота вже позитивно відгукується про нього. Ефективність буде в тому, що звернення за допомогою цього порталу можливі в анонімному порядку, пояснив в ефірі UWN керуючий партнер адвокатського об’єднання "Відар" Станіслав Борис.

"Це (створення реєстру викривачів корупції, – ред.) доволі позитивний крок вперед. Необхідно розуміти просто різницю між звичайним повідомленням про вчинення злочину щодо корупції і безпосередньо повідомленням через портал викривачів. Єдина відмінність – це те, що заява про вчинення злочину, якщо подана анонімно, вона не буде розглядатися. Портал дозволяє такі анонімні звернення", – уточнює адвокат.

Що стосується викривачів, то одним зі спектрів, який буде привабливий, – викривач зможе отримати винагороду у розмірі 10% від суми неправомірної винагороди, яка фігурує в кримінальному провадженні. Тому цей реєстр дасть позитивні відгуки та позитивні результати, переконаний Борис.

До того ж, зазначає адвокат, велика кількість людей, які навіть є очевидцями якихось систематичних порушень, систематичного хабарництва, переживають за себе, за своїх близьких. Тому цей портал дозволить, в тому числі викривачам, мати безпеку, анонімність.

"Дійсно для повідомлення безпосередньо про виявлення корупції достатньо будь-яких відомостей, які людині стали відомі з тих чи інших джерел. Але необхідно максимально, щоб таке звернення мало обґрунтування і якомога більше доказів. Якщо, наприклад, дійсно журналісти провели (розслідування, – ред.) чи, наприклад, особа достовірно знає, має ті чи інші докази, що можуть стверджувати про наявність корупції, то цього буде достатньо для початку безпосереднього кримінального провадження, розслідування і перевірки цих факторів. Тому основне – це збір якомога детальнішої, ширшої інформації і будь-яких доказів, які так чи інакше можуть стверджувати про наявність корупції", – додає Борис.

Про реєстр

Національне агентство з питань запобігання корупції з 6 вересня 2023 року запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть інформувати про факти хабарництва, які їм вдалося зафіксувати.

До нього упродовж 180 робочих днів від дня запуску буде підключено понад 92 тисячі організацій.

На першому етапі впродовж 30 робочих днів до порталу будуть підключені спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції (НАЗК, НАБУ, Офіс генпрокурора, Національна поліція та ДБР). Протягом 60 днів – міністерства, центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом, обласні державні (військові) адміністрації. Протягом 90 робочих днів з дати запуску порталу до нього будуть підключені апарат ВРУ, секретаріат Кабінету міністрів, Офіс президента, апарати (секретаріати) РНБО, ЦВК, Рахункової палати, КСУ, державні компанії тощо. Далі – обласні, міські, сільські та селищні ради.

Портал забезпечує цілодобовий відкритий доступ для подання повідомлень (у тому числі анонімних) через внутрішні канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. Це зручний і простий інструмент, який мінімізує людський фактор, унеможливлює втручання в систему і витік інформації.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів
У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му
Керівники Керівники "Київмедспецтрансу" за бюджетні 290 тис. гривень замовили експертизу у провадженні, де вони є підозрюваними