USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Україна в рамках Ukraine Facility розраховує отримати наступні 4,1 млрд євро допомоги від ЄС у вересні

Україна вже направила запит до Єврокомісії
Прапор Євросоюзу
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна зробила всі необхідні дії для реалізації програми Ukraine Facility та направила до Єврокомісії запит на отримання 4,1 млрд євро допомоги. Про це повідомляє Мінекономіки України.

“Україна своєчасно і в повному обсязі виконує індикатори, заплановані в рамках Ukraine Facility. Це відкриває для нас фінансування, передбачене програмою. Окрім цього, ми також підписали усі додаткові угоди з ЄС, які дозволяють отримати відповідні кошти відповідно до узгодженого графіка. Сподіваємося на позитивну оцінку виконання індикаторів з боку ЄС. Ці кроки дозволяють нам з впевненістю працювати над комплексним розвитком національної економіки”, - зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Упродовж липня Єврокомісія повинна опрацювати та підтвердити звіт про виконання Україною індикаторів другого кварталу 2024 року. Після цього протягом наступних двох місяців країни-члени ЄС мають затвердити рішення щодо надання відповідних коштів Україні. Тобто наступний транш Україна може отримати у вересні.

Про які індикатор йдеться

  • схвалення плану цифровізації Державної митної служби
  • схвалення Бюджетної декларації на 2025-2027 років
  • схвалення Плану заходів з реалізації Дорожньої карти щодо реформування управління публічними інвестиціями
  • призначення нового керівника НАЗК
  • набуття чинності Закону про корпоративне управління для державних компаній
  • перегляд нормативно-правової бази про Бюро економічної безпеки
  • розроблення та затвердження Інтегрованого національного плану з енергетики та клімату
  • прийняття Стратегії термомодернізації будівель на період до 2050 року та Плану заходів з її реалізації
  • набрання чинності стратегічним документом з протимінної діяльності на період до 2033 року.

Ukraine Facility

План для Ukraine Facility – це програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро, яка діятиме з 2024-го до 2027 року, з яких 38,27 млрд євро буде спрямовано на підтримку державного бюджету. 

Вона розділена на три ключових складові: 

  • Перша складова – пряма підтримка державного бюджету – 38,27 млрд євро, з яких 33 млрд євро у формі кредитів та 5,27 млрд євро – у формі грантів;
     
  • Друга складова – спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах – 6,97 млрд євро;
     
  • Третя складова – технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, включно з отриманими раніше 4,76 млрд євро. 

Окрім того, програма передбачає механізм перехідного фінансування, який дозволить Україні отримати підтримку для державного бюджету ще до моменту повноцінного запуску Ukraine Facility. Очікується, що реалізація плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки. 

Між Україною та Європейським Союзом підписано ще одну фінансову угоду, згідно з якою українська держава може отримати 5,27 млрд євро грантової допомоги в рамках Ukraine Facility протягом наступних чотирьох років.

Читайте також:
Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України
Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня "не згорять"
Щоб вступити до ЄС, Україні знадобиться навіть змінити Конституцію, – Стефанішина Щоб вступити до ЄС, Україні знадобиться навіть змінити Конституцію, – Стефанішина
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль