USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Путін вночі атакував Україну, щоб представити себе перед виборами, – Світан

Росія, ймовірно, надалі не буде масовано атакувати Україну ракетами
Полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Ромат Світан в ефірі UWN 8 грудня
Полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Ромат Світан в ефірі UWN
Джерело: скріншот

Російському диктатору Володимиру Путіну потрібен був якийсь інформаційний супровід для того, щоб представити себе претендентом на президентську посаду наступного року. Саме тому він сьогодні вночі атакував Україну ракетами та дронами. Про це повідомив полковник запасу, військовий льотчик-інструктор, військовий радник голови Донецької ОДА Роман Світан в ефірі UWN.

"Участь в так званих виборах буде більше як переписування прізвищ одного на те саме. Для того, щоб це не залишилося непоміченим, йому (Путіну, – ред.) треба був якийсь такого рівня феєрверк, який вони організували сьогодні", – сказав він.

Світан роз’яснив, що ракети Х-101, Х-555 – це ракети, які використовуються в основному тільки з Ту-95. Такий літак використовує в основному по дві ракети, хоча може нести і до восьми ракет Х-101.

Ба більше, льотчик-інструктор зазначив, що не виключено, що РФ збиралась атакувати Україну 20 ракетами, проте одна із них впала ще на території Росії.

"Далі частина ракет була знищена, 14 ракет знищено, п'ять пройшло, тобто приблизно 75% коефіцієнт знищення. В принципі непогано наша система відпрацювала, але тим не менш треба розуміти, що ці ракети навіть у знищеному стані, якщо вони не підриваються у повітрі, вони падають і спрацьовує певна система підриву, і вони ще завдають удару землі там, де впали", – пояснює він.

На запитання, чи планує Росія надалі масовано атакувати Україну ракетами, Світан відповів:

"Їм не вигідно це робити, принаймні зараз. Їм близько року доведеться накопичувати ракети для того, щоб потім можна було ними розкидатися, як вони сьогодні практично знищили через наші ППО півтора десятки своїх ракет. Чим більше вони відправлятимуть ракет, тим більше ми їх знищуватимемо, причому у відсотковому відношенні теж. Тобто якщо із 20 ракет ми 15 знищуємо, то зі 100 ракет знищимо 90 або 95, оскільки повністю буде включена вся система. Тому вони цим займатися не будуть із військової точки зору. Єдине, що може бути для якихось інформаційних потоків, якось вигадати нам на свято якийсь черговий, той самий Новий рік чи Різдво 25 грудня. Це вони можуть ще присвятити ракетами".

Сьогоднішня атака на Україну

Російські війська випустили зранку 8 грудня по Україні 19 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555. Всього окупанти задіяли сім літаків Ту-95МС із району Саратовської області.

Частина ворожих ракет була спрямована на об’єкти інфраструктури на Дніпропетровщині. Інша група, долетівши до Дніпра, змінила напрямок руху в бік Києва.

За даними Київської обласної військової адміністрації, в області влучань в об’єкти інфраструктури не було, ніхто не постраждав. Внаслідок падіння уламків пошкоджені приватні будинки в кількох громадах області.

У Павлоградському районі на Дніпропетровщині є влучання в об’єкти інфраструктури. Є загиблий.

Крім того, вночі окупанти запустили сім "Шахедів". П’ять із них знищили Сили ППО.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням