USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Путін назвав умову, за якої РФ застосує ядерну зброю

Путін прирівняв поразку в Україні до знищення державності Росії, що згідно з доктриною дозволяє йому застосувати ядерну зброю
Путін

Путін

Джерело: відкриті джерела

Російський диктатор Володимир Путін продовжує посилатися на ядерні загрози в рамках своєї поточної інформаційної кампанії, щоб перешкодити подальшій підтримці України Заходом і підірвати зусилля міжнародної спільноти узгодити своє стратегічне бачення поразки в загарбницькій війні Росії проти України. Про це йдеться у звіті ISW.

Аналітики нагадують, що під час виступу перед випускниками російських офіцерів 21 червня Путін заявив, що Росія планує і далі розвивати свою ядерну тріаду як "гарантію стратегічного стримування" та підтримувати баланс сил у світі. Він зазначив, що Росія також працює над збільшенням своїх звичайних бойових можливостей і виробництвом оборонної промисловості.

А під час пресконференції у В’єтнамі 20 червня Путін заявив, що Росія розглядає можливість "зниження порогу" використання ядерної зброї в російській ядерній доктрині і що можлива майбутня стратегічна поразка російських сил на полі бою в Україні призведе до "кінця".

"Путін, можливо, помилково прирівняв поразку Росії в Україні до екзистенціальної загрози російській державі, щоб послатися на "винятковий випадок", у якому наявна російська ядерна доктрина допускає використання ядерної зброї", – йдеться в повідомленні.

В ISW додають, що заяви Путіна, судячи з усього, є продовженням його недавньої інформаційної операції, спрямованої на саботаж зусиль Заходу з протидії російському вторгненню. Водночас, за словами аналітиків, ядерні загрози є ключовим аспектом здатності Росії маніпулювати іноземними особами, які приймають рішення, і малоймовірно, що вона призведе до фактичної ядерної ескалації.

Ядерний шантаж РФ

Нагадаємо, що Запорізька атомна електростанція перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину". Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

У січні в.о. голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявив, що на Запорізькій АЕС може виникнути нова загроза ядерній та радіаційній безпеці.

Крім того, Росія часто погрожує застосуванням ядерної зброї у війні проти України й навіть почала відповідні навчання. РФ наразі має лише 75 ядерних боєзарядів під балістичні ракети 9М723 та 20 боєголовок до крилатих ракет 9М728/729 до комплексу "Іскандер".

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом