USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Росія має 95 ядерних боєзарядів під "Іскандер": Дослідники дізналися про тактичну ядерну зброю РФ

Загалом Військово-космічні сили Росії сумарно під літаки типів Ту-22М3 і МіГ-31К, Су-24М та Су-34 мають 334 ядерні боєзаряди
Іскандер
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Росія часто погрожує застосуванням ядерної зброї у війні проти України й навіть почала відповідні навчання. Дослідники дізналися, яка насправді кількість ядерної зброї в арсеналі країни-агресора. Про це пише Defense Express.

Росія наразі має лише 75 ядерних боєзарядів під балістичні ракети 9М723 та 20 боєголовок до крилатих ракет 9М728/729 до комплексу "Іскандер".

За даним дослідників, загалом Військово-космічні сили Росії сумарно під літаки типів Ту-22М3 і МіГ-31К, Су-24М та Су-34 мають 334 ядерні боєзаряди. В це число входять і вільнопадаючі атомні бомби та "спецБЧ" під різні типи ракет.

Також під свої 52 Ту-95МС росіяни мають загалом 430 ядерних боєзарядів, а під 15 Ту-160 – 156 боєголовок, в обох випадках йдеться про "спецБЧ" під крилаті ракети типів Х-55 та Х-102 (ядерний варіант тої ж Х-101).

Цікаво, що заявлений показник арсеналу нестратегічного ядерного озброєння в розпорядженні ВМФ Росії виглядає значно більшим, аніж навіть для стратегічної авіації – загалом 784 ядерні боєзаряди.

Але в цей показник сумарно включені "спецБЧ" під різні типи торпед, протикорабельних ракет та навіть глибинних бомб. Крилаті ракети "Калібр" в цей перелік не входять, оскільки навіть російські пропагандисти не заявляли про можливу адаптацію цих КРМБ під ядерні боєголовки.

Окрім того, автори Bulletin of the Atomic Scientists в окремі рядки вивели показник в чотири ядерні боєголовки під береговий комплекс "Редут" та 23 боєголовки під ракети П-800 "Онікс".

Використання ядерних боєзарядів в засобах ППО може виглядати вкрай специфічним, однак наявність і таких "спецБЧ" у росіян заявляється також. Тут мова про 250 ядерних боєголовок під С-300/400 та 68 боєзарядів під протиракети 53Т6, які забезпечують протиповітряну й протиракетну оборону Москви.

При цьому зазначається, що списані, але водночас неутилізовані ядерні боєзаряди РФ обліковуються окремо, там заявлена цифра складає 1200 одиниць.

Кілька днів тому Російська Федерація розпочала проведення першого етапу навчання із застосуванням нестратегічної ядерної зброї. Військові використовуватимуть комплекси "Іскандер" і ракети "Кинджал".

Довідково

За оцінками американських військових експертів, "Іскандер-М" використовуються для обстрілу території України. За даними Українського мілітарного порталу, від початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року з території Республіки Білорусь щодня йдуть обстріли балістичними та крилатими ракетами ОТРК "Іскандер-М".

Імовірно, саме вони завдали ударів по українських аеродромах на самому початку вторгнення 24 лютого 2022 року та атакували аеропорт у Житомирі 27 лютого 2022 року.

Водночас експерти відзначили, що деякі влучання були неточними або невідповідними, що вказує на невдалі запуски ракет "Іскандер-М" або використання застарілих ОТРК "Точка-У". За повідомленнями військового керівництва України та ЗМІ, ракети "Іскандер" російська армія застосовувала при обстрілах Києва та інших міст України.

В американському звіті йдеться: "Нездатність Росії завдати комплексного удару по ключових українських об'єктах є несподіваним відривом від очікуваних російських операцій і, ймовірно, дозволила посилити українську оборону".

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі