USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Путін планує вперше після видачі ордера на його арешт поїхати за кордон: Яку країну відвідає російський диктатор

Кремль готує візит Путіна до Китаю на форум "Один пояс, один шлях", що відбудеться у жовтні
цзіньпін і путін
Джерело: відкриті джерела

Президент РФ Путін погодився відвідати Китай. Це буде його перша подорож з моменту, коли Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт, пише Bloomberg.

Журналісти зазначають, що подорож відбудеться в жовтні. Тоді в КНР пройде форум "Один пояс, один шлях". Джерела видання зазначають, що Путін прийняв запрошення Сі Цзіньпіна взяти участь у заході.

"Путін не виїжджав з Росії після того, як суд у Гаазі оголосив ордер на арешт у березні, хоча він відвідував окуповані Росією райони України. Минулого тижня він пропустив саміт БРІКС у Південній Африці після того, як уряд цієї країни дав зрозуміти, що йому доведеться виконати наказ про його арешт як підписанта МКС. Він також заявив прем'єр-міністру Індії Нарендру Моді, що не відвідає саміт "Групи 20" наступного місяця", – уточнює видання.

Що це означає? Bloomberg проаналізував, що після вторгнення в Україну Путін їздив лише до сусідніх країн колишнього Радянського Союзу та до Ірану, який постачає безпілотники російським військовим. Таким чином журналісти з посиланням на джерела зазначають, що Путін готовий відвідувати лише ті країни, де його служба безпеки може повністю гарантувати його безпеку, і Китай є одним із таких місць. 

КНР, зокрема, є однією з тих країн, які не підписували Римський статут Міжнародного кримінального суду.

До речі, востаннє Путін відвідав Китай у лютому 2022 року – менш ніж за три тижні до того, як віддав наказ про вторгнення, – коли він відвідав зимові Олімпійські ігри в Пекіні.

Що відомо про ордер на арешт Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Своєю чергою речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна "не матиме для Росії жодного значення", адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

Додамо: МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас МКС не може засудити за злочин агресії – факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду – Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується