USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Путін буде притягнутий до відповідальності, а злочини РФ не залишаться безкарними, – заява G7

Країни – члени "Великої сімки" зробили масштабну заяву щодо російської агресії
G7
G7
Джерело: відкриті джерела

Міністри закордонних справ G7 – Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів Америки та верховний представник Європейського Союзу – в ході цьогорічної 12-ї зустрічі знову найрішучіше засудили протизаконну, невиправдану та неспровоковану агресивну війну Росії проти України та висловили свою повну солідарність та непохитну підтримку України та її народу стільки, скільки це буде потрібно. Про це йдеться у спільній заяві країн "Великої сімки".

Країни G7 підкреслили свою непохитну відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Згадуючи попередні заяви міністрів закордонних справ "Великої сімки", вони повторили своє рішуче засудження незаконної спроби Росії анексувати суверенну українську територію, яка ніколи не буде визнана; звірства, вчинені російськими збройними силами, включаючи вбивства мирних жителів, тортури, повідомлення про страти, сексуальне насильство та депортацію, в тому числі дітей, до Росії.

Члени G7 зазначили, що воєнні злочини та інші звірства не можуть бути безкарними. Вони притягнуть президента Путіна та відповідальних до відповідальності згідно з міжнародним правом. Члени "Великої сімки" повторили, що вепонізація Росією енергетики та продовольства особливо впливає на найбільш вразливі верстви населення світу і що поширення РФ дезінформації та неправдивих звинувачень, безвідповідальна ядерна риторика Росії та захоплення та мілітаризація РФ Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) є неприйнятними.

Учасники G7 знову підкреслили повну підтримку діяльності Міжнародного агентства з атомної енергії щодо створення зони ядерної безпеки та безпеки на ЗАЕС.

"Члени "Великої сімки" продовжують закликати білоруську владу припинити сприяти російській агресивній війні, дозволяючи російським збройним силам використовувати білоруську територію та надаючи підтримку російським військовим. Будь-яка подальша активна участь у незаконній загарбницькій війні Росії суперечила б волі та прагненням білоруського народу. Якщо білоруська влада більш безпосередньо втягне Білорусь у війну Росії, G7 накладе на режим величезні додаткові витрати", – йдеться в заяві.

Масовані та навмисні атаки Росії на критично важливу інфраструктуру України, зокрема об’єкти енергетики, теплопостачання та водопостачання за допомогою ракет та іранських безпілотників залишили мільйони українців у темряві та холоді зими. Цими варварськими атаками Росія намагається тероризувати мирне населення.

Учасники "Великої сімки" нагадали, що невибіркові напади, а також напади на мирне населення або цивільні об'єкти є воєнним злочином. Вони зазначили посилення зусиль для надання допомоги українському народу протягом цієї зими, зокрема після міжнародної конференції, що відбулася в Парижі 13 грудня, яка сприяла зусиллям G7+ щодо реагування на надзвичайну гуманітарну ситуацію. Сповнені рішучості підтримати ремонт, відновлення та реконструкцію України, члени "Великої сімки" нагадали про важливість координації подальшої міжнародної підтримки, зокрема у сферах критичної інфраструктури та відновлення України, і привітали нещодавню домовленість лідерів G7 про створення міжвідомчої координаційної групи донорів.

Члени "Великої сімки" зобов’язалися посилити та тісно координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовому та оборонному обладнанні, особливо ППО. Вони уточнили, що це важливо для порятунку життів і запобігання додатковим стражданням цивільного населення.

Учасники G7 також підтвердили свою повну рішучість продовжувати координацію фінансової, матеріальної, гуманітарної, оборонної, політичної, технічної та правової допомоги для підтримки захисту суверенітету та територіальної цілісності України. Вони залишилися відданими безпрецедентним скоординованим санкційним заходам у відповідь на загарбницьку війну Росії проти України.

Члени "Великої сімки" продовжуватимуть і посилюватимуть економічний тиск на Росію та тих, хто ухиляється від обмежувальних заходів і підриває їх. Вони заохочували треті країни приєднатися до зусиль G7, включаючи скоординовані дії щодо скорочення російських доходів від експорту нафти шляхом використання максимальної ціни за барель морської сирої нафти російського походження, встановленої коаліцією Price Cap. Вони підтвердили свою відданість захисту вразливих країн, які серйозно постраждали від наслідків агресивної війни Росії проти України та використання Росією енергетичної та продовольчої зброї. Учасники "Великої сімки" високо оцінили мужність українського народу в його боротьбі за свою країну.

G7 рішуче підтримала зусилля, спрямовані на забезпечення негайної фінансової стабільності України та підтримку її відновлення та реконструкції до сталого, процвітаючого майбутнього, а також заохочувала програму реформ в Україні. Учасники залишалися відданими всій підтримці України в забезпеченні її вільного та демократичного майбутнього відповідно до її європейського шляху. Вони підтвердили спільні цінності свободи та демократії та віддані підтримці принципів, заснованих на правилах міжнародного порядку і міжнародного співробітництва.

Учасники "Великої сімки" привітали та підтримали зусилля президента Зеленського щодо сприяння справедливому та тривалому миру.

"Росія може припинити цю війну негайно, припинивши напади на Україну та повністю та беззастережно вивівши свої сили та засоби з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Члени G7 знову закликали Росію зробити це негайно", – йдеться у заяві.

Читайте також:
Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону