USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Трампу пред'явили звинувачення за 38 пунктами у справі про зберігання секретних документів

Трамп зберігав у себе секретні документи з часів, коли був президентом США
Трамп затримання

Дональд Трамп

Джерело: The New York Times

Прокуратура США пред'явила звинувачення за 38 пунктами експрезиденту Дональду Трампу та його соратнику Волту Науті. Усі вони стосуються зберігання Трампом секретних документів, повідомляє CNN.

"Мета змови полягала в тому, щоб Трамп зберігав засекречені документи, які він забрав з собою з Білого дому і приховував їх від федерального великого журі", – сказано у документі.

Кримінальне розслідування

Колишній президент США Дональд Трамп став об'єктом кримінального розслідування у справі про секретні документи, знайдені у нього вдома. Прокуратура країни офіційно сповістила його про це, пише CNN із посиланням на власні джерела.

За даними співрозмовників телеканалу, це свідчить про те, що прокуратура найближчим часом пред'явить Трампу офіційне звинувачення по справі.

Розслідування спеціального прокурора Джека Сміта щодо можливого неправильного поводження з секретними матеріалами та можливого перешкоджання правосуддю вже кілька тижнів наближається до фінального етапу.

Новини за темою: "Комітет 6 січня" рекомендує заборонити Трампу обіймати будь-які посади

Трамп отримав повістку в суд у травні 2022 року по справі про повернення всіх секретних матеріалів, якими він володів, перебуваючи на посаді президента США. У серпні минулого року агенти ФБР вилучили з Мар-а-Лаго понад 100 секретних документів після отримання ордера на обшук.

За останні кілька місяців прокурори допитали десятки свідків, у тому числі високопоставлених помічників Трампа та співробітників його курорту у Флориді. Більшість свідків постали перед великим журі у Вашингтоні, округ Колумбія, але останніми тижнями федеральне велике журі у Флориді заслухало свідчення кількох свідків.

Новини за темою: Трамп, Десантіс, Пенс. Що говорять про Україну потенційні республіканські кандидати в президенти США

Колишній глава апарату Білого дому Марк Медоуз, якого вважають критичним свідком, дав свідчення федеральному великому журі в рамках поточного розслідування Смітом щодо роботи колишнього президента з секретними документами, а також спроб скасувати вибори 2020 року.

У чому ще звинувачують Трампа

Нагадаємо, колишньому президенту США Дональду Трампу буде висунуто понад 30 звинувачень. Таке рішення було прийняте великим журі присяжних суду Мангеттена. 

Зазначимо, що це буде перший випадок в історії Сполучених Штатів, коли президенту (чинному або колишньому) будуть пред'явлені кримінальні звинувачення.

Одне зі звинувачень стосується виплати грошей за мовчання порнозірці Стормі Деніелс. 

Інші звинувачення стосуються розслідування спроб його та його союзників скасувати президентські вибори 2020 року, а також накопичення сотні секретних документів.

Справа також може частково спиратися на свідчення ключового свідка, колишнього адвоката Трампа та фіксатора Майкла Коена, який визнав себе винним у федеральних звинуваченнях, пов’язаних із приховуванням грошових виплат, включаючи надання неправдивих свідчень.

Читайте також:
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
США вже таємно доправили ATACMS до України США вже таємно доправили ATACMS до України
Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом
Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України