USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Трамп, Десантіс, Пенс. Що говорять про Україну потенційні республіканські кандидати в президенти США

У Республіканській партії останнім часом висловлюють різні тези щодо війни в Україні. В Америці вважають, що республіканці переживають розкол стосовно цього питання
Вибори президента в США
Джерело: AP photo

Президентські вибори у США не за горами. Деякі з політиків уже розпочали передвиборчу кампанію, готуючись до надважливого голосування у 2024 році. Для України американські вибори будуть дуже значущими, оскільки саме від переможця залежить, чи продовжить Вашингтон безпрецедентну військову допомогу Києву. На тлі абсолютно різної риторики республіканських політиків видання "Голос Америки" розповіло, яку позицію щодо України вже встигли висловити потенційні кандидати від цієї політичної сили.

Дональд Трамп

Трамп

Джерело: відкриті джерела

Колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп вже розпочав передвиборчу кампанію і його позицію нещодавно висвітлив ведучий телеканалу Fox News Такер Карлсон у Twitter.

Експрезидент США вважає, що якби він залишився при владі, "Росія точно б не напала на Україну". Трамп переконаний, що війна почалася "через нову нестачу поваги до Сполучених Штатів" і помилки чинного президента Джо Байдена.

Крім того, Трамп висловив кілька претензій у бік Європи, зажадавши, щоб європейці заплатили "принаймні стільки, скільки платять США за допомогу Україні", а також "вони повинні сплатити нам заднім числом різницю".

Він також вважає, що Україні потрібно сказати, що "від США буде надходити трохи більше грошей", "якщо Росія не буде продовжувати переслідувати війну", і "правильний президент" повинен зустрітися з обома сторонами і "швидко виробити угоду".

Новини за темою: США готують Україну до весняного наступу. Є два сценарії бойових дій, – Politico

Рон Десантіс

Джерело: відкриті джерела

Губернатор штату Флорида Рон Десантіс, який є найімовірнішим суперником Трампа в боротьбі за президентство від Республіканської партії, також вже встиг висловитися щодо України.

Він назвав російське вторгнення в Україну "територіальною суперечкою". Десантіс також вважає, що захист України, яка розташована далеко від Америки, в Європі, не є життєво важливим інтересом Сполучених Штатів.

Політик вважає, що позиція адміністрації Байдена щодо допомоги Україні "відволікає увагу від найнагальніших викликів".

Губернатор Флориди вважає, що "метою має бути мир", а тому "США не повинні надавати допомогу, яка може зажадати розгортання американських військ або дасть змогу Україні брати участь у наступальних операціях за її межами". Десантіс виключає можливість надання Україні літаків F-16 і ракет великої дальності.

Крім того, на його думку, зараз Вашингтон "переслідує політику зміни режиму в Росії", і це, мовляв, ні до чого не призведе.

Майк Пенс

Джерело: AP photo

Майк Пенс, колишній віцепрезидент Сполучених Штатів Америки часів президентства Трампа, підтримує офіційну партійну лінію, якої дотримуються республіканці в Конгресі – допомагати Україні до перемоги.

За словами Пенса, президент Росії Володимир Путін "розкрив свою справжню сутність диктатора", який прагне до завоювання і готовий витратити тисячі життів за своїм бажанням відновити Велику Російську імперію.

"Коли Сполучені Штати підтримують Україну в їхній боротьбі з Путіним, ми дотримуємося доктрини Рейгана, і ми підтримуємо тих, хто бореться з нашими ворогами на їхній території, щоб нам не довелося воювати з ними самими. У Республіканській партії немає місця апологетам Путіна", – сказав він.

Новини за темою: Падіння банків у США не призведе до фінансово-економічної кризи, як це було у 2008 році, – інвестбанкір

Пенс зазначає, що якщо Путіна не вдасться зупинити, то він добереться до союзників НАТО, і тоді Америці доведеться відправляти туди своїх військових.

"Той, хто думає, що Путін зупиниться на українському кордоні, не розуміє того, хто такий Путін", – додає республіканець.

При цьому Пенс продовжує критикувати адміністрацію Байдена за повільну реакцію та відмову надавати Україні потужніше озброєння, таке як винищувачі та ракети великої дальності.

В той же час він вважає, що за витрачанням коштів потрібен нагляд.

Кріс Крісті

Джерело: відкриті джерела

Колишній губернатор штату Нью-Джерсі і кандидат у президенти коротко висловив свою думку про ситуацію в Україні. Він вважає, що зусилля Вашингтона і союзників "не спрямовані на зміну режиму в Росії", а навпаки, "йдеться про повагу до суверенітету вільних націй".

"Наша мета полягає в тому, щоб допомогти Україні достатньою мірою, щоб вона могла перемогти російські сили і відновити свій суверенітет", – пояснює свою позицію губернатор штату Нью-Джерсі.

Що кажуть інші кандидати від Республіканської партії?

Відповіді, які надіслали ведучому Fox News інші ймовірні кандидати, схиляються більше до позиції Десантіса.

Поширену підтримку риторики Десантіса Washington Post пояснює тим, що в Республіканській партії зростає вірогідність розколу у відношенні політики США щодо ситуації в Україні.

Що думають про допомогу Україні звичайні американці?

Згідно з опитуванням агентства Associated Press і Центру дослідження громадської думки NORC, опублікованим 15 лютого, підтримка України серед американців дещо зменшилася. За надання США зброї Україні – 48%, 29% респондентів виступили проти, а 22% сказали, що вони ні за, ні проти.

Однак якщо поглянути на інше опитування, опубліковане соціологічною компанією Gallup 5 лютого, кількість американців, які бажають, щоб Сполучені Штати підтримали Україну в поверненні її території, навіть якщо це призведе до тривалого конфлікту, залишилася стабільною – на рівні 65% дорослого населення.

Читайте також:
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Прозахідний кандидат переміг у першому турі виборів президента Словаччини Прозахідний кандидат переміг у першому турі виборів президента Словаччини
Сенат США схвалив бюджет на 1,2 трлн доларів для запобігання Сенат США схвалив бюджет на 1,2 трлн доларів для запобігання "шатдауну"
Член Палати представників США Грін подала резолюцію про зняття спікера Джонсона з посади Член Палати представників США Грін подала резолюцію про зняття спікера Джонсона з посади