USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Проти Дональда Трампа подали черговий позов: Цього разу експрезидента звинувачують у спробі зґвалтування

25.04.2023 12:28 115
Хоча це не кримінальна справа, наслідки для колишнього президента США можуть бути серйозними
Трамп в суде

Колишній президент США Дональд Трамп

Джерело: Reuters

Експрезидент США Дональд Трамп зіткнувся з цивільним судом за звинуваченням у зґвалтуванні оглядача консультацій Е Джин Керролл. Відбір присяжних має розпочатися у вівторок, 25 квітня, у федеральному суді Нью-Йорка, повідомляє BBC.

За даними видання, Трамп спростував звинувачення Е Джин Керролл у тому, що він напав на неї в універмазі Мангеттена тридцять років тому. І сказав, що вона висунула заяву для публічності.

Хоча це не кримінальна справа, наслідки для нього можуть бути серйозними.

"Якщо пані Керролл виграє позов, – це буде перший випадок, коли колишнього президента, який був предметом понад двох десятків таких звинувачень, визнають юридично відповідальним за сексуальне насильство", - зазначили в BBC.

Оглядач консультацій Е Джин Керролл
Джерело: The Washington Post

У чому ще звинувачують Трампа

Колишньому президенту США Дональду Трампу буде висунуто понад 30 звинувачень. Таке рішення було прийняте великим журі присяжних суду Мангеттена, повідомляє APnews.

Зазначимо, що це буде перший випадок в історії Сполучених Штатів, коли президенту (чинному або колишньому) будуть пред'явлені кримінальні звинувачення.

Одне зі звинувачень стосується виплати грошей за мовчання порнозірці Стормі Деніелс. У матеріалах справи йдеться, що перед президентськими виборами 2016 року адвокат Трампа Майкл Коен заплатив порнозірці 130 тисяч доларів, щоб вона мовчала про секс із ним, який відбувся десятьма роками раніше.

Виплата відбулась від імені компанії Trump Organization, яка відобразила це як законні витрати у своїх внутрішніх бухгалтерських книгах. 

Новини за темою: Трамп, Десантіс, Пенс. Що говорять про Україну потенційні республіканські кандидати в президенти США

Однак слідство наполягає, що виплата була незаконною, оскільки оформлена як плата за юридичні послуги. У штаті Нью-Йорк це вважається фальсифікацією звітності і розцінюється як кримінальний злочин.

Звинувачення було висунуто, коли Трамп намагається відновити контроль над Республіканською партією та відвернути низку колишніх союзників, які можуть загрожувати його кандидатурі на пост президента. Очікуваний провідний конкурент у перегонах губернатор штату Флорида Рон Десантіс назвав звинувачення "неамериканським" у своїй заяві.

Новини за темою: "Комітет 6 січня" рекомендує заборонити Трампу обіймати будь-які посади

Інші звинувачення стосуються розслідування спроб його та його союзників скасувати президентські вибори 2020 року, а також накопичення сотні секретних документів.

Справа також може частково спиратися на свідчення ключового свідка, колишнього адвоката Трампа та фіксатора Майкла Коена, який визнав себе винним у федеральних звинуваченнях, пов’язаних із приховуванням грошових виплат, включаючи надання неправдивих свідчень.

Арешт Трампа

У вівторок, 4 квітня, експрезидента США Дональда Трампа заарештували у Нью-Йорку. Він прибув до будівлі суду Мангеттена, де чекає на висунення кримінальних звинувачень. Про це повідомляє CNN.

У нього мали взяти відбитки пальців, потім його доставити до зали суду, де він і постав перед судом, де й пред'явили звинувачення.

Під час арешту на Трампа не вдягали наручники, оскільки він і так перебуває під постійним наглядом правоохоронних органів як колишній президент.

Виходячи із зали суду, він не зробив жодних заяв. Вийшовши із зали суду, Трамп покинув будівлю та сів у свій кортеж, припаркований на вулиці.

Колишній президент не визнав себе винним за 34 пунктами.

Реакція Трампа на арешт

Дональд Трамп назвав свій арешт сюрреалістичним. Відповідний пост він опублікував ще по дорозі до суду.

"Це сюрреалістично, вони мають намір заарештувати мене, неймовірно, що це відбувається в Америці", – написав він.

Джерело: відкриті джерела

Читайте також:
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні
ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так