USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

"Продаж" електронних книг: БЕБ нарахувало 1,3 млрд гривень несплачених податків

Тільки 21% компаній, що скористалися пільгою, мають відповідний основний КВЕД, тобто займаються діяльністю, пов’язаною з розповсюдженням подібної продукції
БЕБ
Джерело: відкриті джерела

Бюро економічної безпеки (БЕБ) проводить перевірку діяльності компаній, що займаються розповсюдженням україномовної друкованої продукції та аудіокниг, оскільки деякі рітейлери можуть використовувати пільгу на поширення такої продукції для ухилення від сплати податків. Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

За підрахунками аналітиків Бюро, у 2023 році компанії не сплатили 1,3 млрд гривень ПДВ, користуючись пільгою на поширення україномовного контенту.

"З них 176 млн гривень податку не сплачено тими підприємствами, для яких не властива реалізація паперових, електронних книг чи іншого контенту", – стверджують у Бюро економічної безпеки.

Так, тільки 21% компаній, що скористалися пільгою, мають відповідний основний КВЕД, тобто займаються діяльністю, пов’язаною з розповсюдженням подібної продукції. До неосновних КВЕДів належить інформація та телекомунікації – 20%, переробна промисловість – 17%, оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів – 15%.

Водночас найбільшу частку підприємств, що використовували пільгу під час продажу україномовного контенту, становлять рітейлери побутової техніки, продуктові супермаркети та дистрибуційно-логістичні компанії.

У БЕБ нагадали, що після публікацій у ЗМІ нещодавно викрили мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 млн гривень податків за допомогою неправомірного застосування такої пільги. Аналогічну тенденцію з осені 2023 року аналітики спостерігають в роботі ще декількох мереж магазинів.

"Аналітики Бюро економічної безпеки продовжують досліджувати діяльність підприємств, що могли неправомірно скористатися зазначеною пільгою, та готують пропозиції щодо усунення ймовірних ризиків під час її застосування. Водночас після початку розслідування БЕБ відповідні перевірки рітейлерів розпочала і Державна податкова служба", – додали у відомстві.

Нагадаємо, раніше уряд погодив запуск онлайн-системи моніторингу грального бізнесу. Вона дасть можливість зупинити ухилення від сплати податків.

Крім того, додамо, що з 2 жовтня 2023 року в Україні набули чинності посилені вимоги до реклами, якими забороняється ціла низка рекламної продукції, що просуває азартні ігри.

Читайте також:
Як підвищення військового збору вплине на зарплати українців, розповів нардеп Як підвищення військового збору вплине на зарплати українців, розповів нардеп
Від початку великої війни окупанти знищили в Україні понад 200 млн книжок Від початку великої війни окупанти знищили в Україні понад 200 млн книжок
Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет