USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Продавали неіснуючі дрони й автівки для ЗСУ: Викрили злочинців, які ошукали військових на 46 млн гривень

Восьмеро шахраїв затримали на території Молдови, а організував злочинну групу уродженець РФ
шахраї_7
Затримання аферистів
Джерело: Нацполіція

Правоохоронці затримали учасників злочинної групи, які з 2023 року ошукували українських військовослужбовців, членів їхніх сімей та волонтерів під приводом продажу в інтернеті неіснуючих автомобілів та дронів для ЗСУ. Восьмеро злочинців затримали на території Молдови, повідомили в пресслужбі Національної поліції України.

Правоохоронці з'ясували, що до скоєння злочинів причетні особи віком від 17 до 46 років. З початком великої війни вісім учасників групи, які проживали на території Одещини, переїхали до Молдови. І вже звідти почали реалізовувати шахрайські схеми.

Організатором всього цього був 34-річний уродженець РФ. Він розподілив між спільниками обов’язки з постачання на територію Молдови сім-карт українських мобільних операторів. Також аферисти створювали фейкові оголошення на популярних маркетплейсах і рекламну кампанію, щоб просувати свої "послуги" в інтернеті.

"Зловмисники розміщували оголошення про продаж автівок для ЗСУ за привабливими цінами. З потенційними покупцями спілкувалися в одному з месенджерів і домовлялися про передплату за "пригон" автівки з-за кордону або придбання дронів", – розповідають у Нацполіції.

Ба більше, шахраї вимагали від клієнтів документально підтвердити свою приналежність до ЗСУ або волонтерської діяльності. А після того як отримували кошти, цинічно насміхалися з потерпілих. До того ж висловлювали гасла на підтримку Росії, видаляли листування та блокували замовників. При цьому зобов’язань не виконували.

Знімали гроші зловмисники в молдовських банкоматах, щоб надалі використовувати їх при онлайн-розрахунках. 

Правоохоронці провели 23 обшуки на території Молдови й 13 в Одеській і Дніпропетровській областях за адресами проживання та в транспортних засобах фігурантів.

"Вилучили гроші в сумі близько 250 тисяч гривень, 61 тисяча доларів, 20 транспортних засобів преміумкласу, близько 5 кг золотих виробів, мобільні телефони. І понад 80 карток банків Молдови, України та РФ, зброю, чорнові записи, комп’ютерну техніку", – додали поліцейські.

Наразі встановили 67 випадків злочинної діяльності, а попередня сума збитків перевищує 46 млн гривень.

Фігурантам та їхньому спільнику оголосили підозри. А за рішенням суду затриманих взяли під варту, їм загрожує до 12 років позбавлення волі. Також ще встановлюють спільників шахраїв.

До речі, нещодавно в Дніпрі викрили аферистів, які викрадали кошти з банківських рахунків загиблих військовослужбовців ЗСУ.  Шахраї знімали всі заощадження військових, тіла яких доправляли на судово-медичну експертизу до Дніпра.

Читайте також:
Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео
На Хмельниччині чоловік випустив з автомата Калашникова 60 набоїв по поліцейському, цивільному та двох службових авто На Хмельниччині чоловік випустив з автомата Калашникова 60 набоїв по поліцейському, цивільному та двох службових авто
Від початку року в Україні майже втричі скоротилася кількість нових справ за шахрайство Від початку року в Україні майже втричі скоротилася кількість нових справ за шахрайство
До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем