USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Президент ПАРЄ не наполягав на проведенні виборів в Україні, – Мезенцева

Вибори пов’язані напряму з деокупацією, розмінуванням із багатьма іншими безпековими моментами
Марія Мезенцева
Марія Мезенцева
Джерело: відкриті джерела

Заплановані на наступний рік в Україні парламентсько-президентські вибори стануть можливими тоді, коли українська держава переможе у війні з Росією. Так прокоментувала в ефірі UWN народна депутатка України, керівниця постійної делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Марія Мезенцева на противагу закликам президента ПАРЄ Тіні Кокса провести вибори в країні під час воєнного стану.

Вона пояснила, що у них з Коксом була дискусія, присвячена процесам демократії. І до спікерів було питання з залу від Ісландського університету, як в Україні можливо провести вибори під час війни.

"Я прокоментувала це дуже просто: вибори в нас заплановані на наступний 2024 рік, але, як зазначає президент Зеленський у всіх інтерв’ю, тільки після перемоги. Бо це пов’язано напряму з деокупацією, розмінуванням із багатьма іншими безпековими моментами. Пан Кокс не назвав Раду Європи або ПАРЄ інституцією, що займається моніторингом виборів, – вони дуже обізнані, що в нас відбувається. Повірте, точно президент Асамблеї не може наполягати на проведенні виборів за якимись умовами і знає, що це заборонено Конституцією України", – сказала нардепка.

І додала, що Кокс абсолютно усвідомлює, що це неможливо. До речі, радник президента ПАРЄ – українець, з яким Мезенцева обговорювала цю ситуацію під час саміту лідерів країн держави Ради Європи та лідерів інституції ЄС, тому вона вважає, що "треба ставити крапку в цій прикрості".

Що передувало розмові про вибори в Україні?

Напередодні президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс наполягав на необхідності проведення Україною парламентських і президентських виборів навіть за умови воєнного стану – українська влада повинна придумати, як відповісти на цей виклик. Про це політик заявив в інтерв'ю "Європейській правді".

І хоча Кокс визнає, що в Україні зараз воєнний стан і Конституція не дозволяє проводити вибори за цих умов, однак вважає, що "вам (українцям, – ред.) треба розв’язати цей виклик".

Президент ПАРЄ не уточнив, які умови він бачить необхідними для виборів. Проте з контексту його пояснень випливало, що йдеться про вибори не під час активних військових дій, а радше після їхнього завершення, коли воєнний стан ще буде зберігатися.

Тіні Кокс
Джерело: відкриті джерела

"Це не наше питання – вказувати, як це зробити, але, звісно, Україна має організувати вільні та чесні вибори. Бо це ваше зобов’язання за статутом Ради Європи. І, звичайно, ви це зробите", – зауважив Кокс.

Чиновник навів приклади інших країн, які організовували належне волевиявлення на виборах за кордоном, зокрема Туреччину. І навіть припустив можливість голосування через інтернет.

"Не буде жодних претензій до України, якщо вибори будуть не ідеальними. Але якщо ви НЕ проведете вибори – то у всіх будуть до вас запитання", – заявив президент ПАРЄ.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном