USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, – експерт

Якщо супутник потрапляє в коло радіації, то може служити менш як рік
Олексій Їжак в ефірі UWN
Олексій Їжак в ефірі UWN
Джерело: скріншот

Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, проте це скоріше імітація загрози, ніж загроза. Про це заявив завідувач сектора Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в ефірі UWN.

"В принципі, сама наявність ядерної зброї в космосі – це не така вже незвичайна річ. Річ у тому, що будь-яка міжконтинентальна балістична ракета піднімає ядерну зброю в космос, і потім ця зброя падає. На початку 1970-х років взагалі були створені ракети, які навколо орбіти виводили ядерну зброю, яка мала через певний час впасти на землю", – заявив він.

Потім, як нагадав Їжак, був великий етап створення ядерних установок для супутників, проте з ними були проблеми.

"Зараз мова йде про те, щоб створювати ядерні вибухи у космосі всупереч головному міжнародному законодавству, яке існує. Воно забороняє розміщувати ядерну зброю в космосі і випробувати ядерну зброю в космосі, але це зараз, коли все порушено, вже не суть важливо, але сам факт ядерного вибуху у космосі – це не така вже розумна річ. Там немає атмосфери, немає ударної хвилі і, відповідно, на фоні сонця ядерний вибух – це не така вже велика радіація, але там дійсно можна створити додаткову радіацію. І ця додаткова радіація не те що знищує супутник відразу, але вона приводить до накопичувальної радіації, коли супутник обертається навколо орбіти і зменшується термін його життя", – пояснив експерт.

Їжака додав, що якщо дорогий супутник може служити п’ять років, то якщо він потрапляє в таке коло радіації, може служити менш як рік і потім треба замінювати або робити більш коштовні супутники із захистом від такої радіації.

"В принципі, така можливість є, якщо в Росії є надлишок ядерної зброї, яку вона не знає куди кинути – або в Білорусь, або кудись в медведя, або в космос, то теоретично може бути таке, що вона значно підвищить вартість експлуатації супутників у космосі, якщо їх потрібно буде додатково захищати від радіації. Тому, в принципі, технічно це можливо, але річ у тому, що якщо Росія таке зробить, то вона, я вважаю, відразу, як тільки стане відомо, що там щось розмістили і готують вибух, то це означає, що миттєво буде відключена Russia Today і миттєво буде відключений інтернет для Росії", – підсумував він.

Що відомо про протисупутникову зброю?

Нещодавно американські ЗМІ написали, що конгресмени дізналися про плани РФ розробити ядерну зброю для ураження супутників.

Згодом у Білому домі підтвердили, що стежать за діяльністю Росії в цьому напрямку. Вони не розкривають деталей, однак кажуть, що це пов'язано з "протисупутниковим потенціалом", а також порушує Договір про космос 1967 року.

Координатор зі стратегічних комунікацій в Раді нацбезпеки США Джон Кірбі заявляв, що подібні пристрої не призведуть до ядерного вибуху в космосі, але внаслідок пошкоджень супутників може бути завдано шкоди "для послуг, якими ми користуємося на Землі та на які ми покладаємося в нашому повсякденному житті".

А за інформацією видання The New York Times, послання Блінкена було недвозначним: будь-який ядерний вибух у космосі знищить не лише американські супутники, але й супутники Пекіна та Нью-Делі.

Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW