USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, – експерт

Якщо супутник потрапляє в коло радіації, то може служити менш як рік
Олексій Їжак в ефірі UWN
Олексій Їжак в ефірі UWN
Джерело: скріншот

Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, проте це скоріше імітація загрози, ніж загроза. Про це заявив завідувач сектора Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в ефірі UWN.

"В принципі, сама наявність ядерної зброї в космосі – це не така вже незвичайна річ. Річ у тому, що будь-яка міжконтинентальна балістична ракета піднімає ядерну зброю в космос, і потім ця зброя падає. На початку 1970-х років взагалі були створені ракети, які навколо орбіти виводили ядерну зброю, яка мала через певний час впасти на землю", – заявив він.

Потім, як нагадав Їжак, був великий етап створення ядерних установок для супутників, проте з ними були проблеми.

"Зараз мова йде про те, щоб створювати ядерні вибухи у космосі всупереч головному міжнародному законодавству, яке існує. Воно забороняє розміщувати ядерну зброю в космосі і випробувати ядерну зброю в космосі, але це зараз, коли все порушено, вже не суть важливо, але сам факт ядерного вибуху у космосі – це не така вже розумна річ. Там немає атмосфери, немає ударної хвилі і, відповідно, на фоні сонця ядерний вибух – це не така вже велика радіація, але там дійсно можна створити додаткову радіацію. І ця додаткова радіація не те що знищує супутник відразу, але вона приводить до накопичувальної радіації, коли супутник обертається навколо орбіти і зменшується термін його життя", – пояснив експерт.

Їжака додав, що якщо дорогий супутник може служити п’ять років, то якщо він потрапляє в таке коло радіації, може служити менш як рік і потім треба замінювати або робити більш коштовні супутники із захистом від такої радіації.

"В принципі, така можливість є, якщо в Росії є надлишок ядерної зброї, яку вона не знає куди кинути – або в Білорусь, або кудись в медведя, або в космос, то теоретично може бути таке, що вона значно підвищить вартість експлуатації супутників у космосі, якщо їх потрібно буде додатково захищати від радіації. Тому, в принципі, технічно це можливо, але річ у тому, що якщо Росія таке зробить, то вона, я вважаю, відразу, як тільки стане відомо, що там щось розмістили і готують вибух, то це означає, що миттєво буде відключена Russia Today і миттєво буде відключений інтернет для Росії", – підсумував він.

Що відомо про протисупутникову зброю?

Нещодавно американські ЗМІ написали, що конгресмени дізналися про плани РФ розробити ядерну зброю для ураження супутників.

Згодом у Білому домі підтвердили, що стежать за діяльністю Росії в цьому напрямку. Вони не розкривають деталей, однак кажуть, що це пов'язано з "протисупутниковим потенціалом", а також порушує Договір про космос 1967 року.

Координатор зі стратегічних комунікацій в Раді нацбезпеки США Джон Кірбі заявляв, що подібні пристрої не призведуть до ядерного вибуху в космосі, але внаслідок пошкоджень супутників може бути завдано шкоди "для послуг, якими ми користуємося на Землі та на які ми покладаємося в нашому повсякденному житті".

А за інформацією видання The New York Times, послання Блінкена було недвозначним: будь-який ядерний вибух у космосі знищить не лише американські супутники, але й супутники Пекіна та Нью-Делі.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ
Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації