USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Посли ЄС схвалили продовження лібералізації торгівлі з Україною

Ініціативу тепер буде представлено Європарламенту "для швидкого досягнення угоди"
Європа
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Посли Європейського Союзу підтримали продовження скасування мита на імпорт сільськогосподарської продукції з України. Про це йдеться у повідомленні головування Бельгії у Раді ЄС у соцмережі Х.

"Посли Євросоюзу домовилися про новий компроміс щодо розширення торгових заходів для України, забезпечивши збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС", – йдеться у дописі головування.

При цьому уточнюється, що ініціативу тепер буде представлено Європарламенту "для швидкого досягнення угоди". Як зазначає "Радіо Свобода" з посиланням на неназваного чиновника, посли ЄС схвалили продовження лібералізації торгівлі з Україною за умови, що квоти та мита в рамках захисного механізму будуть запроваджувати враховуючи обсяги імпорту не лише у 2022-му та 2023 роках, а й у 2021-му.

Про що угода

Угода про асоціацію між Європейським Союзом та Україною, що включає Зону глибокої та всеосяжної вільної торгівлі, забезпечила українському бізнесу преференційний доступ до ринку ЄС з 2016 року. Після початку повномасштабної війни у червні 2022 року Євросоюз запровадив заходи, які забезпечили безмитний доступ усієї української продукції на ринок Євросоюзу.

Нині в угоді передбачається екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів – а саме птиці, яєць і цукру. Тобто якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги 2022-го і 2023 років, тарифи будуть знову впроваджені. Ці заходи продовжили на один рік у червні 2023 року, а мали закінчуватися 5 червня 2024 року. 31 січня 2024 року Європейська комісія запропонувала продовжити лібералізацію торговельного режиму з Україною і Молдовою ще на рік.

Нагадаємо, минулого тижня Європарламент та Європейська Рада досягли попередньої домовленості про продовження лібералізації торгівлі з Україною до 5 червня 2025 року. Ініціатива передбачала захисний механізм, який включає екстрене гальмування для особливо чутливої сільськогосподарської продукції, а саме м'яса птахів, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду. На думку Франції та Польщі, таких заходів недостатньо для того, щоб задовольнити європейських фермерів. Тому вони запропонували посилити обмеження.

Читайте також:
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії