USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Понад 200 тис. чоловіків подали документи на вступ до ВНЗ на фоні посилення мобілізації

Цього року іспити на вступ будуть складними
студенти
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні чоловіки масово реєструються на вступ до магістратури та аспірантури. Їхня кількість вже досягла 200 тисяч. Про це повідомив заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький в ефірі телемарафону.

"Цього року вже перевищило 200 тисяч з величезною кількістю старших чоловіків, які, очевидно, мають свої причини зареєструватися і бажати вступити в освітні програми", – сказав він.

Минулими роками на іспит зазвичай реєструвались 110–120 тисяч осіб.

Винницький зазначив, що освіта не повинна бути засобом уникнення конституційного обов'язку, тому здобувачів освіти чекатиме досить жорстка система відбору.

Заступник міністра додав, що цього року іспити на вступ будуть складними. Профільне міністерство проведе жорстку систему відбору, щоб забезпечити високий рівень освіти в країні. 

Що буде з місцями на вступ?

Заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко заявив, що МОН не збільшуватиме кількість місць у магістратурі й аспірантурі, попри шалений попит.

"Що стосується збільшення кількості місць, то цього не буде. Тому що вони лімітовані ліцензійними умовами, тобто від місткості ліцензії в кожному закладі вищої освіти є певна кількість місць. На ліцензійний обсяг впливає велика кількість чинників, у тому числі матеріально-технічна база закладів освіти, наявність педагогічних, науково-педагогічних працівників. Перегляд ліцензійних вимог зараз не буде відбуватися, незалежно від попиту, інших обставин. Освітня сфера ніколи не буде допомагати тим людям, які використовують різні способи для того, щоб не виконувати свої конституційні обовʼязки", – сказав він.

Причина

Зазначимо, що новий закон про мобілізацію передбачає відстрочку від військової служби для деяких категорій студентів та викладачів, зокрема й для аспірантів, які здобувають освіту як за бюджетною, так і за контрактною формою навчання.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом