USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Священнику УПЦ МП, який бив військового у Хмельницькому, обрали запобіжний захід

Ігоря Слободяна підозрюють за ч. 1 ст. 125 ККУ – умисне легке тілесне ушкодження
Побиття військово у Хмельницькому
Джерело: Facebook

20 квітня Хмельницький міськрайонний суд обрав запобіжний захід церковнослужителю УПЦ МП Ігорю Слободяну, якого правоохоронці підозрюють у побитті колишнього військового в храмі та який перебував у розшуку. Про це повідомляє місцеве агентство "Хм-Інсайд".

Попри те, що прокурор клопотав обрати Ігорю Слободяну тримання під вартою, оскільки той раніше ухилявся від викликів до органів слідства, суд взяв його під особисте зобов’язання, як того передбачає процесуальне законодавство у справах такої категорії.

У поліцію та суд підозрюваний з’явився добровільно.

Що цьому передувало

2 квітня у Хмельницькому в одній із церков УПЦ МП стався скандал. Там священники побили військового, який начебто почав буянити в храмі. Відповідне відео з'явилося в Telegram-каналах у неділю вранці, пізніше ситуацію прокоментували в поліції.

Розбираємося, що сталося і як на скандал реагує місцева влада.

8 квітня стало відомо, що священника Української православної церкви Московського патріархату Ігоря Слободяна, який побив військового в храмі у Хмельницькому, оголосили в розшук. Про це йдеться на сайті Міністерства внутрішніх справ.

У розшук його подав Хмельницький відділ поліції.

Слободяна розшукують за ч. 1 ст. 125 ККУ – умисне легке тілесне ушкодження.

Раніше була інформація, що священник утік із Хмельницького і міг виїхати за кордон.

Ігоря Слободяна оголошено в розшук
Джерело: МВС

Рішення міськради

Хмельницька міськрада позбавила УПЦ права на земельну ділянку території Свято-Покровського собору. Таке рішення ухвалила міськрада під час позачергової сесії у вівторок, 4 квітня, передає "Суспільне".

Рішення ухвалили одноголосно 38 присутніх депутатів.

Також на сесії проголосували за припинення права користування земельною ділянкою всім релігійним організаціям у громаді, що належать УПЦ МП.

Побиття військового

Відомо, що військового звати Артур Ананьєв. Він від початку повномасштабного вторгнення добровольцем пішов на фронт у складі 19-го стрілецького батальйону. Отримав контузію і черепно-мозкову травму.

Як розповів його товариш по службі Віктор Бурлик, Ананьєв прийшов до храму, щоб поставити парафіянам запитання: "Скільки людей ще повинно загинути, щоб ви перестали ходити в Московський патріархат".

Після цього запитання, за словами Бурлика, священники накинулися на військового з кулаками.

Водночас поліція висуває іншу версію. Вони стверджують, що військовий прийшов у храм і скинув зі столу книгу Євангеліє, а потім почав сваритися з батюшкою, який читав літургію.

У підсумку щодо військового склали адміністративний протокол, а ось проти священника відкрили провадження за ч. 2 ст. 296 "Хуліганство".

Варто зазначити, що пізніше в Telegram опублікували відео нібито з місця інциденту. На ньому видно, що священник сам упустив святу книгу.

Як відреагував на ситуацію мер міста?

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин зажадав притягнути до кримінальної відповідальності священників УПЦ МП, які били військового, і звільнити поліцейських, які склали на нього протокол.

Рішення облради щодо діяльності УПЦ МП в області

Засідання Хмельницької облради
Джерело: Хмельницька облрада

4 квітня Хмельницька обласна рада на позачерговій сесії ухвалила рішення про заборону діяльності УПЦ МП на території області. Про це інформує пресслужба облрада.

"Депутати обласної ради одноголосно прийняли рішення "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій на території Хмельницької області", яким заборонили діяльність Української православної церкви Московського патріархату (офіційно зареєстрована як Київська митрополія Української православної церкви) на території Хмельницької області. Також цим рішенням запропоновано президентові України визначити законопроєкт "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій" як невідкладний – для його позачергового розгляду Верховною Радою України", – йдеться у повідомленні.

Також облрада рекомендувала органам місцевого самоврядування Хмельниччини здійснити заходи з проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебувають в користуванні УПЦ МП, із подальшим припиненням права користування на них шляхом прийняття відповідних рішень.

Крім того, депутати ухвалили звернення до Кабінету міністрів щодо припинення договорів оренди з релігійними організаціями, які не виконують вимог законів України.

Читайте також:
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
"Донька не впізнала мене після поранення": Для 32-х поранених воїнів міжнародні лікарі провели в Україні реконструктивні операції на обличчі
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії
Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть