USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Після заяви про звільнення Найєм відзвітував уряду про проєкти Агентства відновлення

Одним із найбільших проєктів Агенства є спорудження захисних конструкцій на об’єктах енергетики
Найєм
Мустафа Найєм
Джерело: відкриті джерела

Мустафа Найєм, який днями написав заяву на звільнення з посади голови Агентства відновлення, відзвітував прем'єр-міністру України Денису Шмигалю щодо реалізації проєктів із захисту об’єктів енергетики, відновлення населених пунктів і забезпечення роботи пропускних пунктів. Про це він повідомив у Telegram.

За словами посадовця, запит на звітування офіційно надійшов на адресу Агентства напередодні, 11 червня.

"Звіт відбувся сьогодні, 12 червня, під головуванням прем'єр-міністра у відповідь на звернення щодо виконання Агентством відновлення робіт з облаштування інженерно-технічного захисту ІІ рівня на обʼєктах критичної інфраструктури енергетичного сектору, реалізації експериментального проєкту з відновлення населених пунктів, що постраждали внаслідок збройної агресії РФ. А також забезпечення безперебійного функціонування міжнародних автомобільних пунктів пропуску через державний кордон", – пояснив Найєм.

Інформація щодо реалізації проєктів

Крім того, Агентство відновлення опублікувало коротку інформацію, яку голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури надав під час наради в Кабміні.

Так, одним із найбільших проєктів є спорудження захисних конструкцій на об’єктах енергетики. До зони відповідальності Агентства належить захист 22 розподільчих електричних підстанцій НЕК "Укренерго" 2-м рівнем від БпЛА та уламків ракет та 3-м рівнем захисту від ракет.

Нині Агентство на 82% завершило основні будівельні роботи з влаштування споруд II рівня захисту в 14 областях країни, прозвітували у відомстві.

"Станом на 12 червня завершені основні будівельні роботи на 20 критично важливих елементах (17 автотрансформаторів, 1 головний щит управління, 2 будинки релейних панелей) на 14 електричних підстанціях у 12 регіонах. На завершальному етапі основні будівельні роботи ще на 23 критично важливих елементах. Усього буде захищено 43 критично важливих елементи на електричних підстанціях НЕК "Укренерго", – йдеться у звіті.

Що стосується захисних споруд, то після неодноразових обстрілів відмінно себе зарекомендували та дали змогу захистити дороговартісне обладнання у Харківській, Миколаївській та Одеській областях, наголосили в Агентстві.

І додали, що будівництво споруд 3-го рівня недофінансоване. Й Агентство неодноразово повідомляло Кабмін про можливість завершення всіх робіт упродовж 12 місяців за умови стабільного фінансування.

"Станом на кінець 2023 року фактичні витрати на будівництво захисних споруд 2-го та 3-гоІ рівня склали 13,05 млрд гривень. З них 4,66 млрд гривень – на обʼєкти ІІ рівня захисту та 8,39 млрд гривень – на обʼєкти ІІІ рівня захисту. Таким чином на початок 2024 року невикористаними залишились 4,5 млрд гривень для захисту від ураження БпЛА (ІІ рівень захисту). Але на цей час Агентство не може використати ці кошти повним обсягом, оскільки Кабінетом міністрів не погоджено проєкт постанови щодо перерозподілу виділеного фінансування між об’єктами захисту", – пояснили в установі.

Агентство також заявило про затримки в розгляді її пропозицій та недотримання строків фінансування проєктів у процесі роботи за напрямком відновлення населених пунктів. І вказало, що наразі роботи призупинені або повністю зупинені, зокрема, у Ягідному, Бородянці та Посад-Покровському через відсутність рішення уряду щодо використання наявних коштів.

Що передувало?

Втім, увесь цей звіт був спричинений тим, що в уряді заявили, що Мустафу Найєма не відпустили у відрядження на конференцію у Берлін нібито через те, що на дату проведення повинна була відбутися нарада за участю Агентства відновлення.

Якраз 11−12 червня у Берліні пройшла міжнародна конференція, метою якої було мобілізувати міжнародну підтримку відновлення України після руйнування внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Зокрема, в Міністерстві економіки поінформували, що під час конференції загалом вдалося укласти 110 міжнародних угод. І головне, це – угоди в енергетичній сфері. Міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що є низка компаній, які готові заходити на український ринок й допоможуть у перспективі побудувати 1 ГВт генеруючих потужностей. Обсяг потенційних інвестицій може скласти 500–700 млн євро.

Однак, за словами Найєма, він не отримав офіційного запрошення і дізнався про нараду лише після відмови.

Глава Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури 10 червня написав заяву про звільнення, де вказав причину нібито "через системні перешкоди".

А згодом заявив, що рішення про недопущення його до Конференції з відновлення у Берліні уряд ухвалив задовго до офіційного непогодження.

Читайте також:
Кабмін змінив умови програми Кабмін змінив умови програми "єОселя"
Населення України до 2051 року налічуватиме 25,2 мільйона людей, – стратегія уряду Населення України до 2051 року налічуватиме 25,2 мільйона людей, – стратегія уряду
Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом "воюй або працюй"
Уряд перейменував два міністерства Уряд перейменував два міністерства