USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Підпалив 12 автівок військовослужбовців: У Києві затримали зловмисника

Порушник власноруч виготовляв саморобні запалювальні пристрої та кріпив їх на автомобілі військових
підпал авто_4
Сліди злочину
Джерело: Нацполіція

Оперативники карного розшуку київського главку викрили чоловіка при спробі знищити автівку. Це був би 13-й транспортний засіб, який згорів би від його рук, поінформували в пресслужбі столичної поліції.

Правоохоронці розповіли, що до Деснянського управління поліції Києва стали надходити повідомлення про підпали транспортних засобів на різних вулицях району. Усі авто були пошкоджені за допомогою саморобних приладів.

"Наприкінці 2022 року мешканців Деснянського району потрясла серія підпалів автомобілів. Для розкриття цих зухвалих злочинів залучали багато сил поліції. Понад тисячі людей допитано як свідків, десятки людей відпрацьовувались оперативно, проаналізовано сотні Гб відео. Пошуки ускладнювалися тим, що підпали вчиняли у період перебоїв з електропостачанням та освітленням вулиць під час ворожих обстрілів міста", – пояснив начальник столичного главку Дмитро Шумейко.

Виявилося, що всі користувачі автомобілів були військовими та особами, що мають відношення до Сил оборони. Тому, крім проведення негласних слідчо-розшукових дії, поліцейськими за участі СБУ провели контррозвідувальні заходи.

Відчувши, що правоохоронці вийшли на слід, зловмисник зупинився. Однак не зупинялись слідчі та оперативники, аналітики і експерти. Під час роботи над цими злочинами правоохоронці розкрили низку інших – грабежі, крадіжки, незаконне поводження зі зброєю. Також поліція звернулась до органів місцевої влади щодо встановлення камер спостереження у районі.

"У липні зловмисник знову підпалив декілька автівок військових. Втім, злагоджена робота підрозділів поліції дала свій результат. Зібравши інформацію, проаналізувавши велику кількість інформації та висновки експертів, до поля зору та оперативної розробки потрапив 35-річний місцевий, який переїхав до міста Києва з іншого регіону у 2014 році", – розповів керівник поліції столиці.

Фігуранта поліцейські викрили на гарячому під час закладки запалювального пристрою до чергового автомобіля військового. При обшуку речей затриманого працівники поліції виявили та вилучили ще один саморобний прилад.

"Пристрої зловмисник виготовляв сам, які спрацьовували самостійно за визначеним часом. Свої дії затриманий пояснив негативним відношенням до військових. Перевірка його причетності до інших злочинів, у тому числі проти основ національної безпеки України, триває", – додав Шумейко.

Що вилучили в підпалювача?

Під час обшуку орендованої квартири порушника у Києві правоохоронці вилучили мобільні телефони, ноутбук, запалювальну суміш та різні електродеталі – дроти, мікросхеми, електричні з’єднувачі, перемикачі тощо. Наразі встановили 12 автомобілів, які він пошкодив у Деснянському районі.

Слідчі повідомили правопорушнику про підозру у скоєнні кримінального правопорушення (умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, – ред.). Суд йому обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті передбачає від трьох до десяти років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.

Читайте також:
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки
Готель Готель "Україна" у центрі Києва виставили на продаж: Початкова ціна стартує з понад мільярда гривень
Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть