USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Під час великої війни українці отримали 21 вирок за використання салютів: Які є покарання за таку забавку

Пік порушень припав на серпень та січень 2023 року
салют

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Понад два десятки судових вироків через використання феєрверків знайшли в судовому реєстрі України за допомогою пошуковика "Бабуся". У переважній більшості справ порушники отримали адміністративні покарання та сплатили штрафи від 51 гривні до 34 тисяч гривень, але є випадки із термінами за ґратами, наводить дані портал Опендатабот.

Щонайменше у 21 випадку українці отримали покарання за використання піротехніки, зокрема, салютів від початку повномасштабного вторгнення. Попри заборону, деякі громадяни продовжували користуватись піротехнічними засобами задля забавки.

За даними пошуковика по судовому реєстру "Бабуся", найчастіше святкували із феєрверками у Києві – п'ять судових рішень. Друге місце антитопу розділили між собою Дніпропетровщина та Одещина – по чотири справи. Третє місце посідає Харківщина – три судових вироки.

"Пік порушень припав на серпень та січень 2023 року. 57% справ класифікуються як адмінправопорушення, а інші 43% – як кримінальні", – йдеться у повідомленні.

Як карають за використання феєрверків у воєнний час?

Загалом за використання піротехніки в Україні під час війни карають штрафами, виправними роботами або ж ув’язненням.

Залежно від обставин та тяжкості порушення суди призначали різні штрафи: від 54 гривень до 34 тис. гривень.

"Варто зазначити, переважно порушники забавлялись піротехнікою у стані алкогольного сп’яніння – цю обставину судді вважали обтяжувальною. Найбільші штрафи виписали на Одещині та у Києві, а на Полтавщині за забавки з піротехнікою порушнику присудили 40 годин громадських робіт. Один із випадків, коли порушника позбавили волі за використання піротехніки, стався в Одесі у лютому 2023 року – чоловік, який вже мав умовний термін, вирішив запустити салюти. У результаті порушник потрапив за ґрати на п'ять років та три місяці", – додали аналітики.

Ще у трьох випадках порушники отримали умовні покарання: два роки та рік з випробувальним терміном. В усіх справах салюти запускались під впливом алкоголю у людних місцях або ж навіть із вікна багатоповерхівки.

Заборона на використання піротехніки в Україні

У зв'язку з тим, що в країні діє воєнний стан, а російська армія продовжує масовані обстріли українських міст, використання піротехнічних засобів в Україні заборонено, оскільки піротехніка є засобами, що створюють шумові та звукові ефекти. (До них належать хлопавки, феєрверки, бенгальські вогні, петарди, салюти й так звані свічки-феєрверки.)

Саме тому 11 квітня Верховна Рада підтримала законопроєкт №7438 про заборону використання та обігу піротехнічних виробів. Про це повідомили народні депутати, зокрема Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк. 

Законопроєкт підтримали 290 народних обранців. Законом забороняється використання, продаж і передача феєрверків, салютів та петард.

При цьому нардепи зазначили, що заборона не поширюється на використання піротехніки Збройними силами України, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами.

Також набуло чинності рішення президента України Володимира Зеленського на заборону феєрверків, петард та салютів. Глава держави підписав відповідний закон ще в травні цього року.

Новини за темою: У Києві затримали порушника, який запустив салют на Борщагівці (відео)
Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську