USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Петиція з проханням не забороняти купувати ліки через маркетплейси набрала необхідну кількість голосів

Автори петиції зазначають, що саме завдяки прайс-агрегаторам аптеки почали активніше змагатися за споживача
ліки
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Петиція до Кабінету міністрів з проханням не забороняти бронювати ліки на прайс-агрегаторах набрала необхідні голоси. Про це свідчать дані на сайті Кабміну.

"Заборона використання Tabletki.ua та інших прайс-агрегаторів – це удар і по споживачеві, і по ринку. Споживач втратить незалежне джерело інформації про наявні ліки та пропозиції цін зі знижками на них, а аптеки, що не мають фінансової можливості розробки власного продуктового сайту, втратять важливий канал зв’язку зі споживачем. Страждатиме конкуренція за споживача – асортимент ліків скорочуватиметься, ціни будуть рости, великі аптеки отримуватимуть перевагу над меншими", – наголошують автори.

У петиції зазначається, що станом на сьогодні прайс-агрегатори стали незамінним помічником споживачів. Адже можна обрати аптеку, де є потрібні ліки за прийнятною ціною, і забронювати їх.

"Саме завдяки прайс-агрегаторам аптеки почали активніше змагатися за споживача – і асортимент тримають конкурентний, і ціни знижують. Сьогодні середня ціна знижки на ліки, які пропонують аптеки користувачам прайс-агрегаторів, – 15%. Сервіс Tabletki.ua зекономив у 2023 році українським споживачам понад 3 млрд гривень при покупці ліків в аптеках за рахунок прозорості ринку", – йдеться в петиції. 

За даними авторів, лише у квітні 2024 року на Tabletki.ua більше ніж 4 млн українців зробили 12 573 070 бронювань.

Петиція, яка була оприлюднена 17 травня, станом на 15:30 20 травня зібрала вже понад 28 300 голосів.

Що пропонує проєкт?

Документом пропонується встановити, що відпуск лікарських засобів з аптек та їх структурних підрозділів за попереднім замовленням споживача може здійснювати ліцензіат, який має право на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами. А розміщення пропозицій щодо продажу ліків за попереднім замовленням може здійснюватись виключно на вебсайті ліцензіата.

Якщо постанову ухвалять, то ліки можуть здорожчати. Адже тепер аптекам не потрібно конкурувати за пацієнтів на відкритих майданчиках.

Що таке маркетплейси?

Це вебсайти електронної комерції, де інформацію про продукти або послуги надають треті сторони.

Вебсайти такого типу дозволяють користувачам реєструватися та продавати окремі товари багатьом предметам за плату "після продажу". Продавці можуть публікувати свою пропозицію товару з ціною та інформацією про особливості та якості товару. Клієнти можуть шукати та переглядати товари, порівнювати ціну та якість, а потім купувати товар безпосередньо у продавця.

Оскільки ринки об'єднують продукти від широкого кола постачальників, вибір зазвичай ширший, а доступність вища, ніж в інтернет-магазинах постачальників.

Серед відомих маркетплейсів, де можна замовити ліки: apteki.ua, tabletki.ua, doc.ua, liki.ua. compendium та інші сайти.

Читайте також:
Кабмін змінив умови програми Кабмін змінив умови програми "єОселя"
В Україні зареєстровано першу аптеку, яка відпускатиме ліки на основі канабісу В Україні зареєстровано першу аптеку, яка відпускатиме ліки на основі канабісу
Населення України до 2051 року налічуватиме 25,2 мільйона людей, – стратегія уряду Населення України до 2051 року налічуватиме 25,2 мільйона людей, – стратегія уряду
Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом "воюй або працюй"