USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Перший судовий вирок ООН проти Кремля: Чи задоволена рішенням Україна

Міжнародний суд ООН виніс рішення по суті справи України проти Російської Федерації щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації
Міжнародний суд ООН
Міжнародний суд ООН
Джерело: відкриті джерела

Міжнародний суд ООН 31 січня оголосив своє рішення у справі про порушення Росією під час окупації Криму та Донбасу Конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму і заборону всіх форм расової дискримінації. Суд задовольнив меншу частину вимог України, у більшості було відмовлено. Але українські правозахисники і юристи кажуть, що це рішення – на користь України, бо Росія визнана порушником згаданих конвенцій загалом. Зокрема про це під час брифінгу розповів юрист, правозахисник, програмний директор Центру громадянських свобод Володимир Яворський.

В міжнародному суді заявили, що РФ, зокрема, не проводила розслідування фінансової підтримки незаконних збройних формувань на території окремих районів Донецької та Луганської областей в Україні у 2014 році. При цьому у рішенні,  зачитаному головою суду Джоан Донох’ю, не було вказано про призначення компенсації, про що йшлося у вимогах української сторони у позові. Крім того, суд в Гаазі не став виносити конкретне рішення стосовно ймовірної відповідальності РФ за збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 над окупованою частиною Донецької області 17 липня 2014 року.

"Суд дуже чітко визначив, що постачання зброї – це не є фінансування. Тобто можна підтримувати в будь-якому разі, крім того, є, знову ж таки, суперечність, хто все-таки здійснював ці акти. Це була наша претензія, до речі, до рішення в Нідерландах. Тобто це все-таки Росія збила цей літак (йдеться про збитий у 2014 році у Донецькій області літак Boeing 777 компанії "Малазійські авіалінії", – ред.) чи це якісь сепаратистські утворення там були, яких підтримувала Росія, це зовсім дві різні теорії", – розповідає Яворовський.

Що стосується позову України проти РФ щодо справи про порушення Конвенцій про подолання форм расової дискримінації – йдеться про утиски кримських татар та українців на території тимчасово окупованого півострова, то в суді заявили, що Україна не змогла довести більшість фактів такої расової дискримінації.

"Була проблема доказів. Тому що Україна вважала, що достатньо лише посилатися на судовий процес або на якісь певні речі і не приводити конкретні докази в цьому судовому процесі і цього буде достатньо. В дуже багатьох випадках і зокрема це практично в усій справі щодо заборони дискримінації Україна зустрілася з цією проблемою, що суд не знайшов доказів, які б підтверджували позицію України", – говорить юрист.

При цьому в Гаазі визнали, що Росія не змогла захистити права етнічних українців, які проживали в Криму, таким чином Москва порушила свої зобов'язання в межах зазначеної конвенції.


"Це взагалі перше рішення щодо Конвенції про расову дискримінацію, яке виносить суд. Це дуже важливо, що Україна пішла цим кроком і отримала це рішення. По-друге, це політичне, бо коли є рішення суду ООН – це дуже вагомо і це дуже вагомий аргумент для дискусій, що дискримінація відбувається і немає ніяких проблем з українською стороною. Тобто ми не є порушниками цього міжнародного права. Тому політично це для нас дуже серйозно збільшує можливості впливу на Росію", – пояснив правозахисник.

Які ще справи можуть розглядати проти Росії

Нині в судах тисячі справ, що стосуються агресії РФ щодо України. Зокрема, одна із них – притягнення до відповідальності президента Росії Володимира Путіна.


"На сьогоднішній день буде розглядатися справа щодо геноциду, потім буде справа розглядатися в Європейському суді з прав людини – це вже подані справи, які є, там буде розмір компенсації. Ми не знаємо, які там будуть результати, але є ще дві конвенції, за якими Україна може подати додатково позови проти Росії і вимагати репарації, – це Конвенція проти катувань і Конвенція проти насильницьких зникнень. Це дві конвенції, які на сьогоднішній день Україна ще не використовує, Україна не подала позови за цими конвенціями, але вона могла б це зробити. Крім того, Україна може подати додаткові позови по Конвенції про расову дискримінацію за новими епізодами. Ще буде більший аспект, це спеціальний трибунал щодо агресії, це одне з ключових завдань для України. Тому що основний об’єм цих репарацій, які Україна може отримати, він міг би піти саме з цього Міжнародного трибуналу", – резюмував Володимир Яворський.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України відреагувало на рішення Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй за позовом проти Росії щодо порушення конвенцій про тероризм і расову дискримінацію. У МЗС зазначили, що напередодні Міжнародний суд ООН встановив, що Росія порушила Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Читайте також:
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ "Сіверськ"