USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Переворот у Нігері: Чому мітингуючі носять російські прапори та що це значить для України

Путчисти вже заявили про скидання президента Нігеру Базума
путч в Нігері_1
Джерело: BBC

Прихильники путчу в Нігері влаштували мітинг біля парламенту країни. Деякі з них мали російські прапори, пише BBC.

Частина мітингувальників пізніше напала на штаб-квартиру партії поваленого президента Мохамеда Базума та підпалила її.

Офіційно Росія поряд з іншими країнами виступила за визволення поваленого президента Базума, якого утримують путчисти.

Джерело: BBC

Наразі незрозуміло, хто керує західноафриканською країною. Командувач армією виступив на підтримку путчистів, за його словами, задля збереження єдності збройних сил.

По державному телебаченню повторювалася нічна заява про повалення президента, що перемежувалася з патріотичною музикою та віршами з Корану. Програму новин, що зазвичай виходить в ефір обідньої пори, цього разу не показали.

Однак у столиці Нігеру Ніамеї магазини та ринки відкрилися у звичайний час, а після ранкових злив на вулиці вийшли і прихильники путчистів.

Сотні їх зібралися біля будівлі Національної асамблеї. Деякі розмахували прапорами, інші тримали плакати "Геть Францію!" та "Іноземні бази геть!".

Яка роль Франції? 

Нігер до 1960 був колонією Франції, яка досі зберігає там значний вплив і військові бази.

Ця країна, багата на уранову руду, – один із головних партнерів Заходу в Сахелі (регіоні, що примикає до пустелі Сахара з півдня), тут базуються не лише французькі, а й американські війська, які допомагають місцевій владі боротися зі збройними рухами ісламізму.

Значення Нігеру для цієї кампанії зросло ще більше після переворотів у сусідніх Малі та Буркіна-Фасо. Ці перевороти також супроводжувалися виразами симпатії до Росії; Малі стала однією з головних баз ПВК "Вагнера" в Африці та зайняла проросійську позицію з багатьох питань.

Джерело: BBC

У четвер вранці, 27 липня, французький військово-транспортний літак приземлився на французькій військовій базі в Нігері, незважаючи на оголошене новою хунтою закриття кордонів. Хунта висловила протест Франції.

Що цей путч значить для України? 

Повалений демократично обраний президент Нігеру Базум підтримував контакти з президентом України та приєднався до "Кримської платформи".

Поки що лише чотири держави Африки підключилися до Кримської платформи, метою якої є повернення Криму під контроль української влади. Нігер на чолі із президентом Мохамедом Базумом, був однією з цих країн.

Він також підтримував територіальну цілісність України в ООН.

До повномасштабної війни Україна та Нігер не мали будь-яких розвинених політичних відносин чи активної торгівлі.

Але після телефонної розмови Володимира Зеленського з Мохамедом Базумом у серпні 2022 року – першої в історії двох держав – Нігер вирішив підтримати Кримську платформу.

Президента Нігеру Мохамед Базум затримано своєю охороною

Джерело: BBC

Поки що не ясно, як розвиватиметься зовнішня політика Нігеру в умовах правління військової хунти, але, ймовірно, що Україна втратила одного з друзів в Африці.

Річ у тому, що всі країни Західної Африки, в яких з 2020 року до влади прийшли військові хунти, – Малі, Буркіна-Фасо та Гвінея, або утримуються, або не беруть участь у голосуваннях у Генеральній Асамблеї ООН з резолюцій на підтримку територіальної цілісності України. 

Більше того, Малі, де розміщені найманці ПВК "Вагнера" та яка отримує військову допомогу від Росії, у лютому 2023 року була однією з двох африканських країн (разом з Еритреєю), яка проголосувала проти резолюції на підтримку цілісності України в ООН.

МЗС України вже засудило державний переворот у Нігері.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму