USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Пентагон закупить для України до 500 Starlink. Маск вплинути на їх розміщення не зможе

Раніше мільярдер обмежував роботу терміналів на передовій, що значно ускладнювало роботу ЗСУ
Starlink
Джерело: Reuters

Пентагон закупить до 500 Starlink для України. Про це повідомляє The New York Times із посиланням на джерела.

За даними видання відповідна угода з компанією SpaceX вже ухвалена Пентагоном.

Деталі

Міністр оборони США Ллойд Остін ще у червні цього року схвалив угоду Пентагону про купівлю від 400 до 500 нових терміналів та послуг Starlink для України.

Видання зазначає, що за цим договором Пентагон матиме контроль щодо налаштування сигналів Starlink на території нашої держави. Завдяки цьому термінали зможуть реалізувати поставлені цілі. При цьому зв'язок у військових при виконанні ними поставлених завдань перериватися не буде.

Маск не впливатиме на ці Starlink

За даними видання українські військові мали доволі серйозні проблеми з терміналами Starlink. Адже їх власник - мільярдер Ілон Маск використовував геолокації, щоб обмежити доступність терміналів на передовій. І в результаті ЗСУ мали серйозні проблеми зі зв'язком під час наступальних операцій.

"Восени (2022 року, - ред.) українські війська спробували відбити і міста, зокрема Херсон, у районах, контрольованих Росією, для зв'язку їм знадобився доступ до інтернету. Федоров та військові надіслали Маску та співробітникам SpaceX листи з проханням відновити сервіс у районах, де наступала армія", – йдеться у статті.

Крім того, наприкінці 2022 року близько 1300 терміналів Starlink, які знаходилися в Україні, перестали працювати. Головна проблема заключалася у тому, що уряд не мав змоги щомісячно оплачувати абонентську плату у розмірі 2 500 дол за кожен.

На даний момент в Україні є понад 42 тисячі терміналів Starlink. Вони використовуються військовими, лікарнями, підприємствами та гуманітарними організаціями.

Восени 2022 року глава SpaceX Ілон Маск просив Пентагон взяти на себе часткову оплату послуг Starlink, стверджуючи, що його компанія не може продовжувати підтримку роботи терміналів безкоштовно. Пізніше він передумав, заявивши, що SpaceX продовжить надавати інтернет в Україні, попри те, що втрачає кошти. 

Читайте також:
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст