USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Оцінюємо ризики", – голова Державіаслужби про цивільні авіарейси над Україною

Державіаслужба розглядає деякі аеропорти для запуску рейсів з України
Аеропорт, літак
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Для того щоб виконувати польоти поруч з конфліктними зонами, існують міжнародні стандарти. Ці міжнародні стандарти чітко вимагають ідентифікувати всі загрози і після ідентифікації всіх загроз визначити рівень ризику для кожної з цих загроз. Нині в Україні розглядають деякі аеропорти як альтернативу для здійснення цивільних авіарейсів. Про це на пресконференції заявив голова Державіаслужби України Олександр Більчук.

"На сьогоднішній день ми маємо оцінку ризиків, також розробляють заходи, щоб ці ризики знизити до рівня прийнятного і тільки після того як цей документ буде відповідати і ми зрозуміємо, що ці ризики є прийнятними, і тільки після того розпочнуться польоти над територією України. Я хочу сказати, що питання дуже складне, я думаю що у світі, напевно, ні одна держава не мала таких ситуацій, але для нас це не вперше, не те що не вперше, не вперше приймати виклики такі, які пов’язані з експлуатацією цивільної авіації і авіаційної техніки. Я думаю, що ми виконаємо це завдання. Я також мрію, щоб наші пасажири вилетіли з аеропорту України і щоб сльози радості були від зустрічі, цього хочеться в першу чергу", – зазначив Більчук.

Він додав, що нині служба вивчає ті зони, де можливо виконати безпечний політ.

"Якщо у повітряному просторі ми будемо впевнені в тому, що повітряне судно здатне здійснити безпечний політ, потім будемо розглядати ті аеропорти, які попадають в цей повітряний простір. Потім ми дивимось, які існують загрози для самого аеропорту, тому що повітряне судно може виконати посадку чи здійснити виліт, а можуть виникнути проблеми і це призведе до додаткової загрози для аеропорту. Також це питання вивчається, і тоді коли ми зрозуміємо, що захист достатній для інфраструктури аеропорту, тоді знову будуть прийматися рішення", – розповів голова Державіаслужби України.

Торік українські авіакомпанії перевезли понад 422 тис. пасажирів

Українські авіакомпанії у 2023 році перевезли 422,1 тис. пасажирів поза межами України – це на 56,9% менше порівняно із 2022 роком.

"Незважаючи на повномасштабне вторгнення і закриття повітряного простору над Україною цивільна авіація продовжує працювати. Наші авіакомпанії працюють за межами України. У 2023 році було перевезено 422,1 тис. пасажирів", – сказав Більчук.

Порівняно із 2022 роком, коли було перевезено 980 тис. пасажирів, це на 56,9% менше. Крім того, торік українські авіакомпанії перевезли 42,7 тис. тонн вантажів – це на 33,4% менше порівняно із 2022 роком. Станом на сьогодні українська цивільна авіація має 152 повітряних судна, які експлуатуються по всьому світу. У Державіаслужбі зареєстровано 23 комерційних оператори.

"Ми маємо зберегти той висококваліфікований авіаційний персонал, який був підготовлений в Україні", – наголосив голова Державіаслужби.

Він уточнив, що більшість навчальних закладів, які займаються підготовкою фахівців в авіагалузі, відновили роботу, частково – за межами України. Як повідомлялося, Європейська організація з безпеки аеронавігації (EUROCONTROL) продовжила на 2024 рік діяльність Європейського фонду добровільної аеронавігаційної солідарності для України.

EUROCONTROL прогнозує, що обмеження на польоти цивільної авіації у повітряному просторі України, РФ та Білорусі можуть зберегтися до 2029 року. Як запевняють в "Украерорусі", український повітряний простір буде відкрито відразу після завершення воєнних дій та перемоги України.

Державіаслужба потребує щомісяця 420 тис. євро з Європейського фонду підтримки української авіації

Державна авіаційна служба щомісяця потребує на підтримку своєї діяльності 420 тис. євро від Європейського фонду добровільної аеронавігаційної солідарності для України.

"Це фонд солідарності. Країни ЄС визначають кількість внесків від кожної з них. Для діяльності Державної авіаційної служби ця сума становить 420 тис. євро на місяць", – додав Більчук.

Він зазначив, що така сума не завжди надходить у повному обсязі. Водночас дефіцит коштів незначний. Як повідомлялося, Європейська організація з безпеки аеронавігації (EUROCONTROL) продовжила на 2024 рік діяльність Європейського фонду добровільної аеронавігаційної солідарності для України.

Фонд було створено для підтримки української аеронавігаційної системи в умовах агресії Російської Федерації, він є ключовим фінансовим інструментом для збереження кадрового потенціалу, а також планування заходів, спрямованих на якнайшвидше відновлення аеронавігаційного обслуговування в українському повітряному просторі.

Нагадаємо, восени минулого року приватна українська авіакомпанія SkyUp Airlines отримала сертифікат, завдяки якому український перевізник може виконувати чартерні рейси, а також надавати ACMI-послуги у повітряному просторі Канади.

А влітку минулого року повідомляли, що українська авіакомпанія Air Ocean Airlines хоче відновити польоти з аеропорту "Ужгород".

Читайте також:
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму