USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Від операторів зв'язку вимагають забезпечити безперебійну роботу мережі під час відключень електроенергії

Держспецзв’язку зобов’язала мобільних операторів забезпечити 10 годин роботи мережі без світла
мобільний зв'язок
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Мобільні оператори мають забезпечити доступність зв’язку під час відключень електроенергії протягом 10 год, замість 4 год як було раніше. Такі вимоги поставив Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ). 

Нові вимоги пов'язані з умовами воєнного стану. Так, до 1 жовтня 2024 року не менше 60% базових станцій операторів повинні бути забезпечені автономним резервним живленням, щоб відповідати новій нормі. До 1 листопада – 70%, до 1 грудня – 80%, а до кінця січня 2025 року – не менше 100%.

Також до 1 грудня цього року, не менше як 25% базових станцій в кожній області повинні бути підключені до генераторів із запасом паливно-мастильних матеріалів або обладнані змінним блоком акумуляторних батарей на перші 72 години.

"З 1 вересня 2024 року всі об'єкти фізичної інфраструктури електронних комунікаційних мереж, що виконують функції міжнародних центрів комутації, міжміських телефонних станцій, транзитних станцій та національних точок обміну Інтернет-трафіком, мають бути підключені до стаціонарних або пересувних електрогенераторів із запасом палива або обладнані акумуляторами для роботи протягом перших 72 годин", - повідомили в НЦУ.

Ці ж вимоги стосуються й вузлів спеціальних служб, до яких підключені комунікаційні центри (станції) оперативно-диспетчерських служб, що здійснюють екстрені комунікації за телефонними номерами 101, 102, 103, 104 та 112.

Відключення світла і зв'язок

Цього літа українці зіштовхнулися з проблемою відключення світла. Крім зіпсованих продуктів, відключених холодильників та гулу від генераторів, страждає зв'язок. Вежі мереж кволо роздають зв'язок під час вимкнення світла. Це стосується як мобільного зв'язку так і інтернет-мереж.

На початку повномасштабного вторгення українські мобільні оператори запустили національний роумінг – якщо у місті тимчасово не працює мережа одного з мобільних операторів, можна під'єднатися до іншого та користуватися дзвінками, SMS і мобільним інтернетом.

Щоб скористатися цією опцією, потрібно спершу відключити автовибір мережі.

  • Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор
  • iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі.

Далі алгоритм такий:

  1. Знайти й обрати доступну мережу: Vodafone, Kyivstar чи Lifecell.
  2. Якщо зареєструватися не вдалося, треба спробувати ще раз або обрати іншу мережу.
  3. Перевірити можливість використання мобільного інтернету – відправити повідомлення в месенджері.

Плату за послуги беруть відповідно до тарифу того мобільного оператора, яким користується абонент.

Варто зазначити, що а Україні пошкоджено 25% мереж фіксованого зв'язку і понад 4,3 тис. базових станцій мобільного зв'язку.

Читайте також:
Галущенко про ситуацію в енергосистемі: Наступна зима буде складнішою, ніж попередня Галущенко про ситуацію в енергосистемі: Наступна зима буде складнішою, ніж попередня
В В "Укренерго" сподіваються, що наступного тижня вдасться уникнути відключень світла, але для цього є умова
Деяким споживачам взагалі не вимикатимуть світло: Уряд ухвалив постанову Деяким споживачам взагалі не вимикатимуть світло: Уряд ухвалив постанову
Україна вже пройшла репетицію одного з найгірших сценаріїв: Голова НКРЕПК спрогнозував, якою буде ситуація зі світлом взимку Україна вже пройшла репетицію одного з найгірших сценаріїв: Голова НКРЕПК спрогнозував, якою буде ситуація зі світлом взимку