USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Окупанти вкотре просуваються на Луганщині та Донеччині

Зокрема загарбники продовжили наземні атаки в районі Костянтинівки, Парасковіївки, Водяного та Вугледара
Окупанти, війська РФ

Російські військові. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Останні геолокаційні кадри свідчать про просування росіян в Луганській та Донецькій областях, де окупанти не полишають спроб захопити нові території України. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті зокрема зазначено, що російський воєнкор 18 серпня заявляв про просування путінських військ на південь від Глибокого, але експерти ISW не підтвердили цього.

18 та 19 серпня вороги також продовжували наступальні операції в районі Липців, Глибокого та Вовчанська. А напередодні Харківське угруповання військ України повідомило, що російські сили продовжують перегрупування та ротацію особового складу на північ і північний схід від Харкова.

Разом з тим геолокаційні кадри від 18 та 19 серпня вказують, що окупанти нещодавно просунулися на південний захід від Новоселівського (південний схід від Куп'янська) та на південний захід від Андріївки (на захід від Сватового) Луганської області.

"Російські воєнкори вказували, що війська РФ також просунулися в районі Табаївки, Піщаного та Макіївки, проте Iнститут вивчення війни не виявив підтвердження цим заявам", – зауважують аналітики.

Крім того, в міноборони РФ 19 серпня стверджували, що їхні війська захопили залізничну станцію Виїмка на південний схід від Виїмки (південний схід від Сіверська). Також один із так званих російських воєнкорів зазначав, що російські війська захопили та зачистили укріплення ЗСУ на схід від Жовтневого у східній частині Часового Яру, що на Донеччині. Втім, аналітики ISW не знайшли цьому підтвердження.

Також російське міноборони заявляло, що підрозділи Центрального угруповання військ Росії захопили Залізне (на південний схід від Торецька). Писали й про те, що росіяни просунулися через електропідстанцію на захід від Залізного і рухаються до Нелипівки.

"Росіяни захопили весь Нью-Йорк і зачищають позиції в північній частині населеного пункту, щоб наступати на північ у напрямку Нелипівки, підтримуючи зусилля з просування до Нелипівки із західної частини Залізного. І що просунулися до південної частини Нелипівки та зміцнюють нові позиції у населеному пункті", – цитують експерти Інституту вивчення війни заяви російських блогерів.

Але ISW наразі не спостерігав візуального підтвердження жодної з цих заяв, а також досі не має візуальних доказів того, що російські сили контролюють увесь Нью-Йорк.

Аналітики додають: геолокаційні кадри від 18 серпня, на яких помітно російський прапор у південній частині Завітного (на південний схід від Покровська), вказують на те, що російські війська нещодавно захопили це село. А також населений пункт трохи північніше – Новобажане.

Водночас 19 серпня російські війська продовжили наступальні дії на захід від Донецька, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Йдеться про наступ в районі Красногорівки та Георгіївки.

18 та 19 серпня загарбники продовжили наземні атаки в районі Костянтинівки, Парасковіївки, Водяного та Вугледара. Напередодні позиційні бої тривали у районі кордону Донецької та Запорізької областей, але підтверджених змін лінії фронту не було.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом минулої доби на фронті зафіксовано 158 бойових зіткнень. Понад третина з них припадає на Покровський напрямок.

А на Харківському напрямку ворог продовжував наступальні та штурмові дії, загалом відбулося п’ять ініційованих ним бойових зіткнень. Бої точилися в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ.

На Сіверському напрямку Сили оборони відбили 10 атак неподалік Івано-Дар’ївки, Спірного і Верхньокам’янського. На Краматорському – українські воїни звели нанівець сім спроб противника прорвати нашу оборону в районах Іванівського та Андріївки Донецької області.

Однак 24 рази окупанти намагалися просунутися вперед на Торецькому напрямку. Діяли російські війська в районах населених пунктів Північне, Нью-Йорк, Нелипівка, Залізне та найактивніше біля Торецька. Де також завдали п’ять ударів дев’ятьма керованими авіабомбами.

На Покровському напрямку захисники України відбили 63 атаки. Найбільше в районах Новогродівки, Михайлівки та Воздвиженки. А ось на Курахівському напрямку українські бійці продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Невельське та Костянтинівка, де загарбники 11 разів намагалися прорвати українські оборонні рубежі.

Аналітики DeepState додають, що Сили оборони просунулися біля Мартинівки. Проте ворог окупував Межове, Скучне та Журавку, а також просунувся біля Гродівки та в Завітному Донецької області. Тривають важкі бої за Нью-Йорк.

До речі, напередодні повідомлялося, що російські війська просунулися на Торецькому напрямку і під Донецьком.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції