USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Окупанти просунулися в Донецькій області, проте зменшили кількість авіаударів на Харківському напрямку

А українські війська нещодавно відбили деякі позиції на Сіверському напрямку
ЗСУ
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські війська просунулися на Торецькому напрямку і під Донецьком. Однак на Харківському напрямку окупанти зменшили кількість авіаударів з 30–40 до одного-чотирьох ударів на день, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти зауважують, що війська РФ 18 серпня продовжували наземні атаки біля Липців і Глибокого та поблизу Вовчанська, що на Харківщині, але не досягли жодних підтверджених успіхів.

Водночас російські штурмові групи перегруповуються поблизу Глибокого. А темпи російських атак, за інформацією Харківського угруповання ЗСУ, зменшилися біля Стариці. До того ж російські сили намагаються укріпити позиції в цьому районі.

"Кілька тижнів тому російські війська завдавали від 30 до 40 ударів на день плануючими бомбами на Харківському напрямку, але зменшили кількість ударів приблизно до одного-чотирьох в останні кілька днів", – цитують аналітики речника Харківського угруповання військ України полковника Віталія Саранцева й додають, що дані NASA FIRMS частково підтверджують його заяву.

Водночас окупанти нещодавно просунулися поблизу Кремінної Луганської області під час продовження наступальних операцій уздовж лінії Куп’янськ – Сватове – Кремінна.

А українські війська нещодавно відбили деякі позиції на Сіверському напрямку (Донеччина). Зокрема геолокаційні кадри, опубліковані 17 серпня, свідчать про те, що українські війська нещодавно відбили деякі позиції на східній околиці Івано-Дар'ївки (на південний схід від Сіверська). 

Крім того, додаткові українські просування поблизу Івано-Дар'ївки свідчать про те, що російський контроль над поселенням може бути слабким.

"Загарбники не робили підтверджених наступів на тлі продовження наступальних дій під Часовим Яром. Російські військові блогери стверджували, що сили РФ незначно просунулися поблизу Григорівки, Калинівки та Іванівського, але ISW не спостерігав візуального підтвердження цих тверджень", – зазначають в Інституті вивчення війни.

Втім, 18 серпня російські війська просунулися на тлі продовження наступальних операцій на Торецькому напрямку. Російські блогери заявили, що війська РФ контролюють більшу частину Нью-Йорка і, ймовірно, захопили населений пункт.

Також, за їхніми даними, окупанти захопили терикон на захід від Північного, витіснили українські сили з осередку на південь від Залізного, просунулися в межах північно-західного Залізного та в межах східного Торецька та увійшли до околиць Неліпівки зі сходу. Проте аналітики ISW не знайшли цьому підтвердження.

І нещодавно російські війська захопили кілька населених пунктів на Покровському напрямку. У Міністерстві оборони Росії напередодні стверджували, що путінські війська захопили Свиридонівку, а російські блогери заявляли про захоплення Завітного, Межового та Скучного. І зазначали, що окупанти просунулися на північ від Журавки, на захід від Миколаївки та на схід від Желанного. Однак в Інституті вивчення війни не спостерігали візуального підтвердження жодної з цих заяв.

Разом з тим повідомлялося, що 18 серпня російські війська просунулися на південний захід від Донецька, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Російські блогери стверджували, що війська РФ захопили вентиляційний стовбур шахти "Південнодонбаська №1" і просунулися на ділянці шириною до 3,53 км і глибиною 2,12 км поблизу стовбура шахти. І заявляли що російські війська просунулися на південь від Костянтинівки, але ISW не знайшов підтвердження цієї інформації.

Новини за темою: Аналітики ISW спрогнозували, як довго РФ зможе утримувати ініціативу на сході України

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Тим часом у зведенні Генерального штабу ЗСУ йдеться, що протягом минулої доби зафіксовано 145 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація була на Покровському напрямку, також ворог активно наступав на Торецькому напрямку.

На Харківському напрямку точилися три бої поблизу Липців та Вовчанська. А на Сіверському – відбулося два бойових зіткнення. Українські захисники відбивали штурмові дії російських загарбників поблизу Верхньокам’янського та Івано-Дар'ївки.

На Торецькому напрямку росіяни атакували 24 рази неподалік Залізного, Торецька, Диліївки та Неліпівки. На Покровському – українські воїни відбивали 45 ворожих штурмових дій в районах населених пунктів Воздвиженка, Калинове, Зелене Поле, Миролюбівка, Гродівка, Миколаївка, Птиче, Новогродівка, Завітне, Скучне та Михайлівка. Найбільша концентрація атак була біля Воздвиженки та Новогродівки.

Аналітики DeepState додають, що ворог просунувся біля Піщаного, Скучного, Миколаївки, Залізнянського, Новожеланного, у Неліпівці та Нью-Йорка.

До речі, ми повідомляли, що ЗСУ незначно просунулися на правому березі каналу Сіверський Донець – Донбас у Часовому Яру.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції