USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85

Окупанти відправляють на війну музейні експонати, – CNN

Це – акт відчаю, переконані західні військові експерти
Танк т-55
Джерело: відкриті джерела

Росія почала розконсервовувати стару музейну радянську техніку для використання її у війні проти України. Зокрема йдеться про танки Т-55, пише CNN.

Це пов'язано з колосальними втратами окупантів на фронті. Так, за даними розвідувального вебсайту Oryx, Росія втратила понад 1900 танків з початку вторгнення в Україну, що становить майже дві третини від початкових запасів близько у 3000.

Детальніше про плани РФ

Видання зазначає, що Росія почала вивозити ці танки ще наприкінці квітня цього року. Зокрема є супутникові знімки, що підтверджують переміщення цієї військової техніки зі складу на базі в Арсеньєві на Далекому Сході країни.

Пізніше музейний раритет був помічений поблизу лінії фронту.

За словами колишнього морського піхотинця США та старшого наукового співробітника американського Інституту дослідження зовнішньої політики Роберта Лі, спроби Росії направити на фронт Т-55 пов'язане з тим, що окупанти втратили величезну кількість танків, а нові виробляти важко, у тому числі через санкції.

Новини за темою: В Україні створюють нові військові частини, очікуючи поставок танків, – Наєв

"Вони виробляють кілька нових танків, вони все ще виробляють Т-90, але в (необхідному) масштабі їм потрібно більше обладнання, ніж вони можуть виробити, тому вони покладаються на все старіші танки, щоб компенсувати це", – зазначив Лі.

Акт відчаю

Ще одна проблема, з якою зіткнулися росіяни, – це погана підготовка призовників. Тож вони сподіваються, що танки Т-55 будуть легшими у використанні для слабопідготовлених солдатів.

"Я думаю, що, зіткнувшись із західною зброєю, росіяни повинні очікувати дуже великих втрат, якщо вони планують просуватися вперед, використовуючи систему Т-55. Використовувати зброю такого зразка – це акт відчаю", – зазначив директор Програми оборони, промисловості та суспільства Королівського інституту об’єднаних служб Тревор Тейлор.

Як використовуватимуться Т-55 на фронті

Військові експерти припускають, що вони будуть закопані на оборонних позиціях окупантів.

"Одна з речей, для яких ви, очевидно, можете використовувати цей (танк, – ред.), якщо ви намагаєтеся уникнути бою між танками та танками, це закопати їх на оборонних позиціях, поставити танк у яму, щоб ви могли бачити лише вежу, та тоді їх можна використовувати для захисту лінії фронту від контратаки", – розповів старший куратор Імперського військового музею у Даксфорді Джон Делані.

При цьому наголосив, що таке використання танків для окупантів може бути ефективним для статичних оборонних позицій.

Делані додав, що Т-55 будуть щоразу програвати у танкових боях проти Leopard чи Challenger.

Детальніше про Т-55

Танк Т-55 – модель, яка вперше була прийнята на озброєння Червоною армією Радянського Союзу у 1948 році незабаром після закінчення Другої світової війни.

Вони такі старі, що їх можна знайти в музеях. До прикладу, Чорногорія розпиляла усі ці танки, залишивши лише один – для музею.

Т-55 був найпоширенішим танком у світі, виготовлено понад 100 000 одиниць. Дешевий, надійний, простий у використанні та обслуговуванні, він був військовою опорою від Єгипту до Китаю та Судану, де вони все ще використовуються.

У Східній Європі їх використовували для придушення повстань у країнах колишнього Варшавського договору, які прокотилися по Угорщині в 1956 році, а потім вулицями Праги, столиці тодішньої Чехословаччини, – в 1968 році.

Але в наступні десятиліття, коли їх розгортали проти танків західного виробництва у деяких арабо-ізраїльських конфліктах, а потім у війні в Перській затоці, – вони не були рівними.

"У першій війні в Перській затоці, наприклад, у 1991 році американські та британські танки підбивали іракські Т-55 з 23-х кілометрів", – розповів Делані.

Росія почала виводити з озброєння власні Т-55 у 1980-х роках, їх було ще понад 28 000. Причому вони не утилізовувалися, а законсервовувалися.

Україна, власне, також має на озброєнні версію Т-55 – 28 високомодернізованих М-55, поставлених Словенією.

Раніше ми писали, що Пентагон передасть Україні танки Abrams до кінця року.

Читайте також:
16-річний школяр з Вінниччини виготовляє дрони та павербанки для військових 16-річний школяр з Вінниччини виготовляє дрони та павербанки для військових
Зеленський підписав закон про мобілізацію Зеленський підписав закон про мобілізацію
Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ
Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС