USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Окупанти намалювали на аеродромі "Енгельс" фейкові Ту-95МС і Ту-160, однак їх замело снігом

Для більшої "реалістичності" росіяни намалювали там навіть "покришки" в проєкції згори
літаки фейк_1
Супутникові знімки
Джерело: Defense Express

Росіяни намалювали на аеродромі в Енгельсі фейкові Ту-95МС і Ту-160, проте так звані літаки замело снігом. У відкритий доступ OSINT-аналітик MT_Anderson виклав знімок російського аеродрому стратегічної авіації "Енгельс-2", зроблені станом на 8:14 20 березня 2024 року, пише DEFENSE EXPRESS.

Як зазначає видання, сам дослідник у своєму оригінальному дописі зазначив, що, мовляв, на цьому знімку не фіксується слідів "бавовни", яка туди завітала в ніч на 20 березня.

"Знімок має доволі невисоку роздільну здатність. Через це на ньому можна розрізнити хіба те, що на аеродромі "Енгельс-2" на той момент стояло п’ять стратегічних бомбардувальників Ту-95МС і три літаки Ту-160. Та чи була навколо них якась активність – не видно. Усі три Ту-160 та два Ту-95МС обкладені покришками, і це дозволяє припускати, що ці літаки могли бути технічно несправними, або ж це був такий специфічний "захист" цих літаків на випадок удару Сил оборони України", – кажуть журналісти.

Разом з тим на знімку можна розрізнити інший момент – російські військові на цьому летовищі намалювали п’ять фейкових "бомбардувальників" – чотири силуети Ту-95МС та один силует Ту-160, які були рівномірно "розкидані" на різних місцях стоянки реальних літаків.

"Російські "художники" постаралися достатньо, щоб такі "літаки" виглядали більш-менш реалістично хоча б на знімках із поганою роздільною здатністю. Для більшої "реалістичності" намалювали там навіть "покришки" в проєкції згори. Але проблема в тому, що цю "творчість" росіян просто замело снігом. Тому незалежно від того, яку мету переслідували при цьому військові ворога, їхній задум не спрацював через кліматичні особливості", – підсумували журналісти.

Удари по "Енгельсу" 20 березня

Безпілотники вночі атакували Саратовську область РФ. Влада заявляла про збиття всіх повітряних цілей, а ось місцеві з ними не були згодні. За їхніми словами, на аеродромі "був приліт".

Як відомо, на аеродромі "Енгельс" базуються російські стратегічні бомбардувальники Ту-160 і Ту-95, які обстрілюють Україну.

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов в ефірі телемарафону про вибухи на аеродромі в Енгельсі заявив, що стосовно того, "хто проводив і чим проводив" цю операцію, коментарів немає.

"Самі росіяни у публічних джерелах повідомляють про пошкодження щонайменше двох літаків. Будемо наразі обережними, уточнимо, що внаслідок цього інциденту, звісно, є пошкодження, дані збираються", – сказав представник ГУР МОУ.

Також Юсов додав, що аеродром залишається дуже важливим стратегічним об'єктом для Росії. Саме там базуються бомбардувальники, з яких завдають ударів по Україні. Об'єкт становить небезпеку і для Європи.

"Певною мірою для Путіна – це стратегічний об'єкт, тому передислокація (літаків, – ред.) звідти можлива, але використовувати його надалі окупанти намагатимуться. Це означає, що й надалі інциденти і на цьому, і на інших об'єктах продовжуватимуться", – сказав Юсов.

Нагадаємо, то була не перша атака по аеродрому. Вранці 26 грудня 2022 року російська авіабаза в місті Енгельс зазнала атаки вдруге за три тижні. Російські ЗМІ повідомили, що удару по об'єкту, одній з основних оперативних баз російського флоту стратегічних бомбардувальників, було завдано безпілотними літальними апаратами (БПЛА).

За даними британської розвідки, Росія тривалий час приділяла дуже велику увагу підтримці передової наземної протиповітряної оборони, але стає все очевиднішим, що вона щосили намагається протистояти повітряним загрозам глибоко всередині Росії.

Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні