USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Черговий спалах коронавірусу: Україною ширяться штами Flirt та Omicron

Все дуже серйозно
Covid-19
Джерело: відкриті джерела

В Україні стрімко зростає кількість хворих на COVID-19, в столиці лікарі фіксують справжній спалах – швидко зростає кількість госпіталізованих, які потребують ШВЛ. Чим небезпечні ці штами коронавірусу, які симптоми та як вберегтися, розбирався UWN.

Спалах захворювання 

Станом на червень в Україні налічувалось 2 тисячі випадків хворих на коронавірус, в липні ця цифра вже сягнула 12 тисяч хворих. У столиці в червні підтверджених випадків було 199, у липні – вже 1660, а за другий тиждень серпня захворіли 1283 людини, з яких 174 – дити.

За даними Міністерства охорони здоров'я, більшість хворих мають штам коронавірусу Flirt, проте офіційно фіксуються лише одиничні випадки зараження саме цим штамом. 

Річ у тому, що Flirt – це підваріант штаму Omicron і в Україні така сама ситуація, як у всьому світі, – мутації Omicron поширюються дуже швидко і більшість хворіють саме на них. 

Штам Flirt вперше було зафіксовано у світі на початку 2024 року. Його симптоми теж не дуже відрізняються від інших мутацій Omicron – в перші дні хвороби дуже висока температура, кашель, нежить, головний біль та біль у м'язах. Можлива втрата смаку та нюху. 

Проте лікарі кажуть, що загалом перебіг захворювання проходить відносно легко, але пов'язують це скоріше з тим, що імунітет людини став сильнішим, в тому числі завдячуючи вакцинації. Тобто якщо людина вакцинована, вона легше перенесе саму хворобу. 

В чому небезпека та як вберегтися 

Головна небезпека Omicron та його підвидів, в тому числі і Flirt, в тому, що вірус дуже швидко інфікує людей, передається при короткострокових контактах, а також швидше можуть захворіти люди з групи ризиків. 

Спалах коронавірусу, зокрема в Києві, деякі столичні лікарі пов'язують з тим, що тут побільшало повітряних тривог, люди частіше стали ходити в укриття, а для того щоб захворіли всі, достатньо однієї інфікованої людини. 

Також, на думку фахівців, люди банально розслабилися і стали зневажати елементарними правилами, як-то миття рук та носіння захисних масок в місцях великого скупчення людей. 

А через те що захворювання може проходити у відносно легкій формі, людина взагалі може списати симптоми на загальну перевтому, алергію та звичайний нежить і продовжувати жити соціально активним життям. 

Тож, лікарі радять не забувати про маски, чисті руки, уникати людних місць та тримати дистанцію. А якщо з'явилися перші симптоми, залишатися вдома, проконсультуватися з сімейним лікарем, який призначить лікування до повного одужання і обов'язково вакцинуватися. 

Чи закриють нас знов на карантин? 

Попри швидке поширення коронавірусу, запроваджувати масковий режим або вводити карантинні заходи держава не планує. Це ще не епідемія, але якщо кількість хворих буде рости, то можливі якісь регіональні обмеження. А маски потрібні в першу чергу тим, у кого вже є перші симптоми, щоб хвороба не розповсюджувалась. 

 

Читайте також:
Новий варіант COVID-19 XEC шириться Європою. Які ознаки цього штаму коронавірусу? Новий варіант COVID-19 XEC шириться Європою. Які ознаки цього штаму коронавірусу?
В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго
Українські лікарі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини Українські лікарі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини
У столиці серед учнів зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції У столиці серед учнів зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції