USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Новий потужний телескоп WFST відстежуватиме наднові зірки та потенційно небезпечні для Землі об’єкти, – ЗМІ

У жовтні телескоп розпочне тримісячне пілотне дослідження
Телескоп
Wide Field Survey Telescope є найбільшим у Північній півкулі подібним об’єктом
Джерело: відкриті джерела

Новий потужний китайський телескоп WFST (Wide Field Survey Telescope) буде відстежувати у небі швидкі явища. Йдеться зокрема, про вибухи зірок, відомих як наднові, та про наближення космічних об’єктів до нашої планети. Про це повідомляє видання Nature.

Зазначається, що такі дослідження дозволять отримати глибше уявлення про Чумацький Шлях і його особливості.

WFST почав знімати нічне небо у русі в горах на віддаленому Тибетському плато. Минулого тижня він опублікував своє перше зображення: знімок Андромеди, найближчої до Чумацького Шляху великої галактики, з високою роздільною здатністю, розповіли у виданні.

Галактика Андромеди, знята телескопом Wide Field Survey
Джерело: відкриті джерела

"Він має потенціал для картографування Сонячної системи на великій глибині та масштабі", – каже астроном Національної астрономічної обсерваторії Китайської академії наук у Пекіні Лікай Денг.

Зазначається, що у жовтні телескоп розпочне тримісячне пілотне дослідження. Воно стане основою для його майбутньої шестирічної місії. Очікуються, що вона розпочнеться у 2024 році.

У чому переваги цього телескопа?

За словами вчених, глибокий і широкий кут WFST дозволяє вловити початок зоряних вибухів, спостерігаючи їх у довжинах хвиль, які є близькими до ультрафіолетових.

"Можливість проводити спостереження на цих та інших довжинах хвиль також дозволить вченим більш детально вивчати інші перехідні процеси, включно з "кілонова" – спалахами світла, які виникають, коли пари нейтронних зірок зливаються, і приливні зриви, що відбуваються, коли зірка наближається надто близько до чорної діри", – йдеться у матеріалі.

Якщо телескопу вдасться "спіймати" ці явища у момент їхнього розвитку, це допоможе астрономам знайти відповіді на чи не найважливіші питання про Всесвіт. Можливо, саме завдяки цьому телескопу світ невдовзі дізнається, як швидко розширюється Всесвіт, та як утворилися галактики, чорні діри та хімічні елементи, додають автори.

"WFST також охоплюватиме нічне небо на сході, тоді як на заході буде денне світло. Це важливо для відстеження швидкозмінних і потенційно небезпечних об’єктів, таких як астероїди, які наближаються до Землі", – каже астроном з Університету Вашингтона в Сіетлі Колін Оріон Чандлер.

Зазначається, що команда, яка працює з телескопом, також має намір більш точно скласти карту Чумацького Шляху та деяких його особливостей, таких, як недостатньо вивчені зоряні скупчення та пил, щоб розгадати історію Галактики. WFST зможе вимірювати хімічні елементи різних зірок за допомогою шести оптичних фільтрів.

Раніше ми писали, що телескоп Вебба виявив планету-океан.

Ішлося про те, що космічний телескоп Вебб провів спостереження за екзопланетою K2-18 b. Нові дані вказують на те, що в атмосфері екзопланети є сліди вуглекислого газу та метану і водночас немає аміаку. Науковці припускають, що під багатою на водень атмосферою K2-18 b існує океан. 

Читайте також:
В Японії скасували запуск першої приватної космічної ракети В Японії скасували запуск першої приватної космічної ракети
Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, – експерт Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, – експерт
Здатна знищувати супутники. Чим небезпечна ядерна космічна зброя Росії Здатна знищувати супутники. Чим небезпечна ядерна космічна зброя Росії
Астрономи знайшли екзопланету, яка може бути придатною для життя Астрономи знайшли екзопланету, яка може бути придатною для життя