USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Норвегія передасть Україні зенітні ракетні комплекси NASAMS

Установки надійдуть на додачу до двох вогневих підрозділів, наданих США минулої осені
NASAMS_3
Джерело: відкриті джерела

Норвегія надасть Україні дві укомплектовані бойові установки протиповітряної оборони NASAMS у співпраці зі США. Про це повідомили на сайті уряду Норвегії.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам зазначив, що Україна має критичну потребу захистити себе від ракетних атак і Норвегія допоможе з цим.

Зазначається, що установки надійдуть на додачу до двох вогневих підрозділів, наданих Сполученими Штатами минулої осені.

"NASAMS зарекомендувала себе як ефективна система ППО. Додавання ще двох вогневих одиниць значно покращить здатність України захищати свої міста та критичну інфраструктуру від російського ракетного обстрілу. Норвегія також навчатиме український персонал обслуговуванню та експлуатації системи", – зазначають в уряді.

Склад системи NASAMS

Ракети AMRAAM

Зенітна керована ракета AMRAAM має нормальну аеродинамічну схему з хрестоподібними рулями і крилом. ЗКР AIM-120A має комбіновану систему наведення. На початковій ділянці польоту — командно-інерціальне управління, на кінцевій ділянці польоту – активне радіолокаційне самонаведення.

При маневрі цілі з пункту керування вогнем на ракету подаються команди з корекції польоту по змінним координатам цілі. При відсутності маневрів біля цілі, ЗКР йде в автономному режимі, використовуючи інерційний блок. Антена приймання команд з ПКВ на ЗКР виконана в сопловому блоці. З антени сигнал передається у приймач зв'язку командної лінії. РЛС самонаведення захоплює ціль на відстані до 20 кілометрів. Після захоплення, ракета переходить на режим активного самонаведення. На той час на борт ракети встановлювали потужну обчислювальну машину (тактова частота 30МГц). Бойова частина — осколково-фугасної спрямованої дії. Підривник або контактний, або активний радіолокаційний.

Джерело: відкриті джерела

Пускова установка

Пускова установка виконана на шасі автомашини з підвищеною прохідністю Scania P113. Весь час ракети знаходяться у транспортно-пусковім контейнері (ТПК). Вони розміщені в пакеті з шість ТПК. Для завантаження ракет в ТПК до складу комплексу входить спецмашина заряджання. Для здійснення залпу ТПК піднімаються на фіксований вертикальний кут у 30 градусів. При русі вертикальний кут ТПК дорівнює 0.

Джерело: відкриті джерела

Радіолокаційна станція AN/TPQ-64

AN/TPQ-36 є багатофункціональною РЛС. Створена на базі РЛС AN/TPQ-36A. Можливості — пошук, виявлення і впізнання до 60 повітряних об'єктів і наведення на визначені цілі до трьох ЗКР. РЛС імпульсно-доплерівська з фазованими антенними решітками і вбудованим блоком Mk.XII визначення приналежності. Робота РЛС — кругове обертання антени з електронним скануванням. Управління роботою здійснює потужний обчислювальний блок пункту керування вогнем. РЛС створює голкову діаграму спрямованості з мінімальним рівнем бічних пелюсток, може стискати імпульси, проводити селекцію цілей і вибирати необхідний сигнал і його потужність.

Багатоцільовий пульт складається з двох продубльованих робочих місць. Кожне місце забезпечене трьома моніторами, два з яких показують повітряно-бойову обстановку, а третій показує стан готовності всього комплексу.

Як ще допомагала Норвегія Україні?

16 лютого уряд Норвегії ухвалив програму, згідно з якою країна протягом п'яти років виділить на підтримку Україні 75 млрд норвезьких крон, тобто майже сім млрд євро. Про це повідомляє пресслужба норвежського уряду. 

Програма розрахована на період з 2023-го по 2027 рік. Протягом цього часу Норвегія виділятиме Україні щорічно 15 мільярдів норвезьких крон. 

"Я дуже задоволений наявністю такої широкої підтримки щодо цієї програми для України, яка діятиме упродовж наступних п’яти років, тобто і за парламенту наступного скликання. Ми разом засуджуємо війну Росії проти України та підтримуємо легітимне право українського народу захищатися", заявив прем’єр Йонас Гар Стьоре.

Кошти спрямують на військову підтримку і гуманітарні потреби в Україні та сусідніх країнах, які також постраждали від російсько-української війни. Допомога піде на підтримку цивільної інфраструктури та відбудови тоді, "коли це стане можливо".

Новини за темою: Парламент Словаччини визнав Росію державою – спонсором тероризму

Протягом 2023 року Норвегія виділить 7,5 млрд крон підтримки на військові потреби України і стільки ж – на цивільні. В подальшому пропорцію допомоги на цивільні та військові потреби визначатимуть безпосередньо перед наступним роком. 

На засіданні норвежського парламенту в онлайн-форматі був також присутній президент Володимир Зеленський. Він назвав рішення Норвегії історичним і подякував за підтримку України. 

Зазначимо, що країни світу підтримують Україну у війні з Російською Федерацією. Наприклад, в боротьбі з агресором нам допомагає Канада. Сьогодні стало відомо, що країна виділить 7,5 мільйона канадських доларів на розмінування та навчання українських фахівців.

Читайте також:
Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії
Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW