USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Національне військове меморіальне кладовище: Рада ухвалила закон

Загальна площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 га
Биківня поховання_1
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада ухвалила закон щодо забезпечення розміщення Національного військового меморіального кладовища у Києві. Про це повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Документом, зокрема, передбачається внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення правового статусу кладовища.

Що передбачається документом

– Передача у користування та зміну цільового призначення земельних ділянок державної, комунальної власності для розміщення Національного військового меморіального кладовища на Броварському проспекті у Дніпровському районі Києва;

– Можливість вилучення лісових земель для будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища без відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам;

– Проєктування Національного військового меморіального кладовища буде здійснюватиметься без одержання містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок;

– Можливість перепоховання на Національному військовому меморіальному кладовищі Героїв України, яким починаючи з 2014 року вручено орден "Золота Зірка", та перепоховання видатних борців за незалежність України у ХХ столітті за рішенням та Кабінету міністрів.

Раніше

Київрада 20 квітня відвела землю і фактично розпочала процедуру створення Національного військового меморіального кладовища в Биківні. За його створення відповідає держава і місце визначив уряд. Про це повідомив міський голова Віталій Кличко.

"Столиця ж готова всіма можливими способами сприяти створенню Меморіалу наших героїв. Раніше ми підтримали пропозицію уряду щодо створення військового кладовища на Лисій горі. Але у громадськості вона підтримки не знайшла. Тому тепер говоримо про Биківню", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 8 га землі в цій місцевості – у власності міста. І сьогодні Київрада відвела їх, фактично розпочавши процедуру організації Меморіалу. Поруч – близько 90 гектарів – земля державна.

Відтак, загальна площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 га.

24 березня стало відомо, що Національне військове меморіальне кладовище для поховання загиблих захисників та захисниць України, які відстоювали незалежність нашої держави, буде облаштоване в Києві на Биківні. Про це розповіли представники родин загиблих, Міністерства культури та інформполітики, Міністерства у справах ветеранів, Українського інституту нацпам’яті та КМДА під час спільної пресконференції, передає "Новинарня".

Вибір місця

У столиці було декілька варіантів розташування такого місця вічної слави. Місце в Биківнянському лісі обрали після порівняння з іншими варіантами. Такими були ділянки на Виставковому центрі (ВДНГ), на Берківцях, у Гатному з південного краю від Києва, у Чайках (Святошинський лісопарк), а також ще один варіант на Биківні.

Столична влада збиралася передати під облаштування Національного військового кладовища урочище Лиса гора, але проти цього повстали природозахисники. Така пропозиція наштовхнулася на нерозуміння громадськості та спротив екологів, тож від неї відмовилися.

Оптимальним варіантом, на думку влади, на сьогодні є облаштування такого меморіалу у Биківні, неподалік від Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили". Ця ділянка землі – у підпорядкуванні Мінкульту, який обіцяє максимально спростити увесь процес погодження різних дозволів та документів.

Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили"

Джерело: відкриті джерела

У цьому місці мають бути створені умови для поховання загиблих вже цього року.

"Саме тому МКІП запропонувало найбільш швидкий шлях вирішення цього питання. У нас є Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили". Він знаходиться на виїзді з Києва на Броварському шосе. Це місце пам’яті й поховання жертв сталінських репресій. Ми думаємо, що доречно поруч облаштувати кладовище. Наголошую, не у самому заповіднику, а поруч. Там є дві ділянки в лісі, де можна створити місце вшанування наших загиблих військових. Це найбільш швидкий шлях, щоб там вже можна було починати облаштовувати кладовище", – розповів міністр культури Олександр Ткаченко.

За його словами, вже є спільне бачення відомств про вилучення частини земельних ділянок із постійного користування заповідника "Биківнянські могили" й КП "Дарницьке лісопаркове господарство" та проведення передачі цих новосформованих земельних ділянок у постійне користування державній установі "Національне військове меморіальне кладовище".

"Дев’ять років війни. Багато загиблих. На жаль, зараз гинуть наші захисники і захисниці. Україна має гідно вшановувати пам’ять загиблих воїнів з належним церемоніалом, як це відбувається у країнах світу. Ми маємо створити так званий "український Арлінгтон". Хочеться, щоб наш "український Арлінгтон" став  не тільки місцем вшанування, а й реальним місцем, куди будуть приходити люди, аби дізнатися, хто такі наші Герої, вшанувати їх пам’ять", – додала міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Як відомо, взятий для наслідування Арлінгтонський національний цвинтар у штаті Вірджинія – це найбільше кладовище США площею 259 гектарів, на території якого поховані учасники війн, деякі президенти, голови Верховного суду, астронавти. Започаткований 1864 року. Нині цвинтар нараховує 300 тисяч могил.

Арлінгтонський національний цвинтар у США (одна з ділянок)
Джерело: відкриті джерела

Чому саме "Биківнянські могили"?

"Ми пропонуємо розташувати меморіал у заповіднику "Биківнянські могили" на Броварському шосе. Це місце пам’яті жертв сталінських репресій українців і поляків. Пропонуємо поруч створити меморіальне кладовище наших загиблих воїнів", – сказав Ткаченко. Він пояснив, що ця земля належить до відання Мінкульту і це найшвидший шлях розпочати цю справу.

Пропонуючи це місце, фахівці вивчили досвід розташування кладовищ у лісистих місцевостях – питання екології теж важливе. Крім того, ця ділянка має зручний доїзд від станції метро "Лісова" і при необхідності на цьому маршруті можна запустити спеціальні шатли. Це забезпечить міська влада.

"Створення Національного військового меморіального кладовища передбачає розміщення комплексу споруд та площ. Зокрема це військове кладовище, музейний комплекс, ритуальна будівля та інші необхідні споруди для функціонування кладовища та проведення почесних поховань наших героїв", – наголосив перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

Обговорення громадськості 

Наразі місце розташування Національного військового меморіальне кладовища винесуть на обговорення громадськості. Якщо якихось заперечень не буде, то Кабмін прийме постанову про передачу цієї земельної ділянки Міністерству ветеранів, далі зроблять передпроєктну документацію, проведуть архітектурний конкурс на визначення переможця, як цей об’єкт буде виглядати, і почнуть будівництво.

Усі ці етапи чиновники хочуть провести у турборежимі, бо відкладати уже нема як. За попереднім планом, перша секція поховань буде відкрита у жовтні – листопаді 2023 року.

В Інституті національної пам’яті підтримують ідею розташування військового кладовища у Биківні. 

Яким буде кладовище?

Як видно з представлених матеріалів, узгоджених різними відомствами, Національне військове меморіальне кладовище передбачає цілий комплекс споруд та площ. Це, зокрема, саме військове кладовище, розраховане на 50 тисяч поховань, колумбарій, ритуальна будівля та інші необхідні споруди для організації почесних поховань, а також музейний комплекс.

Сам же комплекс – буде складатися із низки споруд. Земельна ділянка, відведена для цього, складає 90 гектарів.

Джерело: відкриті джерела

Джерело: відкриті джерела

Джерело: відкриті джерела

Для затвердження концепції та архітектурного рішення НВМК проведуть архітектурний конкурс.

У майбутньому це має стати місцем почесних поховань на державному рівні загиблих захисників та захисниць, місцем офіційних заходів протокольного і церемоніального характеру; місцем збереження й висвітлення наукової інформації про російсько-українську війну та інші події боротьби за незалежність України, зазначає пресслужба МКІП.

Раніше 

Рішення про облаштування цвинтаря на Лисій горі Київрада ухвалила 27 жовтня 2022 року. Ініціатором цієї пропозиції був Кабінет міністрів, який доручив КМДА розробити відповідний проєкт та детальний план території.

Розпочати будівництво Кабмін планував у квітні, а наприкінці 2023-го меморіальний комплекс уже мав запрацювати.

Кияни підтримали петицію з вимогою змінити місце для меморіального поховання, але Віталій Кличко відхилив її.

На Лисій горі у Києві традиційно проводять зустрічі представники різних субкультур, толкіністи, а також язичники.

Окрім цього, Лиса гора є регіональним ландшафтним парком та частиною природно-заповідного фонду, землекористувачем якої є Національний історико-архітектурний музей "Київська фортеця".

Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist